ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα διαδήλωση με επεισόδια και χρήση δακρυγόνων

Τουρκία: Νέα διαδήλωση με επεισόδια και χρήση δακρυγόνων

Και την Κυριακή (01/06) συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μια καταστολή που σημάδεψε την πρώτη επέτειο από τις συγκλονιστικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος περίπου 500 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, εκεί όπου πριν από ένα χρόνο ένας 26χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού.

Ο Ετέμ Σαρισουλούκ, του οποίου η οικογένεια εναπόθεσε λουλούδια στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του, είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βίας που ξέσπασαν πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 3,5 εκατομμυρίων Τούρκων εναντίον του επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 8000 είχαν τραυματισθεί, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που κράτησαν 3 εβδομάδες και οι αρχές κατέστειλαν με τη βία.

«Ο δολοφόνος του Ετέμ είναι η αστυνομία του ΑΚP!» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές στην Άγκυρα.

«Δεν πρόκειται παρά για μια αρχή, η μάχη θα συνεχιστεί!», κραύγαζαν επίσης.

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφόδρα τη χθεσινή βίαιη καταστολή από την τουρκική αστυνομία των διαδηλώσεων.

«Καταδικάζω την υπέρμετρη βία που επέδειξε η τουρκική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων», δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ανακοίνωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα χθεσινά γεγονότα «έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιστατικών όπου ο χειρισμός των διαδηλώσεων στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Τουρκία – Ιράκ: Ένταση για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν