ΚΟΣΜΟΣ

Μάλικι σε Κέρι: Η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Μάλικι σε Κέρι: Η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

«Την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο» απειλεί η κατάσταση στο Ιράκ, προειδοποίησε ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Βαγδάτη.

«Αυτό που υφίσταται αυτή τη στιγμή το Ιράκ αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο Μάλικι, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Παράλληλα, κάλεσε «τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα της περιοχής, να πάρουν το θέμα στα σοβαρά».

Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην επίθεση των εξεγερμένων σουνιτών που, υπό την καθοδήγηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), έχουν κατακτήσει από τις 9 Ιουνίου πολλά τμήματα του ιρακινού εδάφους.

Σημειώνεται ότι ο Τζον Κέρι έφθασε το πρωί της Δευτέρας (23/6) στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση στο Ιράκ, όπου οι εξεγερμένοι σουνίτες σταθεροποιούν την παρουσία τους στις δυτικές περιοχές, στη μεθόριο με τη Συρία και την Ιορδανία.

Η περιοδεία του έχει κυρίως να κάνει με τις προσπάθειες που στοχεύουν στον ταχύ σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση προς τους ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις, ενώ είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του – η οποία προχώρησε στον επαναπατρισμό των στρατευμάτων της στα τέλη του 2011 έπειτα από οκτώ χρόνια κατοχής – «δεν είναι υπεύθυνη» για τη σημερινή κατάσταση και δεν επιδιώκει να «επιλέξει» έναν ηγέτη για το Ιράκ.

Διαβάστε ακόμα:

Κένυα: Τιμώρησαν βιαστές ανήλικης με κούρεμα του γκαζόν!