ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμος για την Κομισιόν ο Γιούνκερ

Έτοιμος για την Κομισιόν ο Γιούνκερ

Λίγες ώρες χωρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την εκλογή του στην πιο σημαντική θέση της Ευρώπης, αυτή του προέδρου της Κομισιόν, από τους 28 αρχηγούς των κρατών-μελών.

Ο έμπειρος πολιτικός είχε εξασφαλίσει, μέχρι εχθές το βράδυ, την υποστήριξη 26 από τους 28 ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχοντας απέναντί του τον μεγάλο πολέμιο της υποψηφιότητάς του, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Γι' αυτό το θέμα άλλωστε συναντήθηκαν και οι ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), λίγο πριν από το άτυπο δείπνο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί οι ηγέτες που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ μαζεύτηκαν για να συζητήσουν την υποψηφιότητα Γιούνκερ αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στους δύο αρχηγούς που του αντιτάσσονται.

Εκεί που ακόμη δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία είναι στο θέμα του καθορισμού των οικονομικών προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ζητούν μια πιο διασταλτική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να μην λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Η εκλογή Γιούνκερ θα ενισχύσει τον προσανατολισμό της Ε.Ε.

Daily Mail: Τα... «τσούζει» ο Γιούνκερ - Ακατάλληλος για την Κομισιόν