ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψη Ουκρανών στρατιωτών κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου

Σύλληψη Ουκρανών στρατιωτών κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν πέντε από τους Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν ζητήσει στις αρχές της εβδομάδας να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα, με την κατηγορία ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.


Οι στρατιώτες είχαν περάσει σε ρωσικό έδαφος μαζί με περισσότερους από 400 συναδέλφους τους την Δευτέρα. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τότε ότι είχαν παραδοθεί και δεν ήθελαν πλέον να πολεμούν, ενώ το Κίεβο διαβεβαίωνε ότι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν καθώς τους τελείωναν τα πυρομαχικά.

Οι Ρώσοι ερευνητές ανέκριναν του στρατιώτες ως "μάρτυρες" για περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου. Με βάση τη ρωσική νομοθεσία εγκλήματα πολέμου θεωρούνται μεταξύ άλλων η κακομεταχείριση αιχμαλώτων, η εκδίωξη πολιτών από τις εστίες τους, οι λεηλασίες και η χρήση όπλων ή μεθόδων που απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες.

Οι κατηγορίες αυτές μπορεί να επιφέρουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 ετών.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, οι πέντε Ουκρανοί στρατιώτες ανήκουν στην 72η ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού.

"Οι ερευνητές διαθέτουν αποδείξεις ότι η 72η ταξιαρχία (. . .) χρησιμοποίησε βαρέα όπλα χωρίς διακρίσεις, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα πολίτες και καταστρέφοντας 20 σπίτια", σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου τονίζεται ότι οι συλληφθέντες επιβεβαίωσαν τα γεγονότα αυτά.

Τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου διεπράχθησαν στο διάστημα από τις 19 Ιουλίου μέχρι τις 3 Αυγούστου στην περιοχή του Λουχάνσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών που ο ουκρανικός στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει εδώ και πολλές εβδομάδες.

Στα τέλη Ιουλίου, σε έκθεσή του ο ΟΗΕ κατήγγειλε τη χρήση βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, τονίζοντας ότι από τα μέσα Απριλίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι ενώ οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 300.000.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Κυρώσεις κατά πολιτών που στηρίζουν τους φιλορώσους αυτονομιστές