ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: Ο ιός που «σκοτώνει» την Αφρική

Έμπολα: Ο ιός που «σκοτώνει» την Αφρική

Τον λένε Έμπολα και πήρε το όνομά του από τον ποταμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όταν αυτό λεγόταν ακόμα Ζαΐρ.

Φέτος σκορπίζει τον θάνατο στη Δυτική Αφρική και σιγά - σιγά και τον τρόμο σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται εξαιτίας του σε συναγερμό, αφού όπως ανακοινώθηκε η φετινή έξαρσή του είναι η μεγαλύτερη από όταν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1976. Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία έχουν όλο και περισσότερους νεκρούς και πλέον τα συμβούλια σε Παγκόσμιο επίπεδο διαδέχονται το ένα το άλλο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το φαινόμενο και να μην εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.

Βλέπετε, ήδη ένας άνθρωπος έχασε εξαιτίας του τη ζωή του στη Σαουδική Αράβια, ενώ μόλις χθες κυρήχθηκε και η Νιγηρία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πλέον υπάρχει φόβος σε πολλές χώρες εξαιτίας των ταξιδιών που ίσως να πραγματοποιούν οι πολίτες τους στους παραπάνω προορισμούς.

Κατά τον ΠΟΥ, η κύρια αιτία που η εξάπλωσή του δεν αντιμετωπίζεται σωστά, είναι η αδυναμία των πληγέντων χωρών να αντιμετωπίσουν από μόνες τους μια τόσο σοβαρή κατάσταση.

Αν και η νόσος δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη, η αντιμετώπισή της βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Τι πρέπει να ξέρετε

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε μεγάλη έξαρσή του και στο Σουδάν, με τις δύο χώρες να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν. Στο Ζαΐρ μάλιστα, οι 280 από τους 318 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ποσοστό δηλαδή 88%.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πέντε είδη του ιού, ωστόσο μόνο τα τρία εξ' αυτών έχουν εμφανίσει αιμορραγικές επιδημίες, οι οποίες είναι και οι επικίνδυνες για τη ζωή. Ο ιός αρχικά εμφανίζει πυρετό και κατάπτωση, ωστόσο όσο η νόσος εξελίσσεται ξεκινάνε διάρροιες, εμετοί και νεφρική ανεπάρκεια. Ο ασθενής τελικά έχει εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και καταλήγει.

Είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί η κατάλληλη θεραπεία. Εμβόλια δεν υπάρχουν, ενώ οι ΗΠΑ λέγεται πως φέτος θα δοκίμαζαν κάποια θεραπεία, ωστόσο οι εξελίξεις έπιασαν τους πάντες απροετοίμαστους.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ιός ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, οι οποίες τον μετέδωσαν αρχικά σε άλλα ζώα και από αυτά κόλλησε και ο άνθρωπος. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται να προέρχεται και από το διάστημα, σε ένα πιο ακραίο σενάριο.

Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Το δυστυχές, πως μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με σωματική επαφή, αλλά ακόμα και μέσω αντικειμένων που έχει ακουμπήσει ο ασθενής. Κι επειδή ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, συνήθως η μετάδοσή του γίνεται από βαριά άρρωστους ανθρώπους, γεγονός που βοηθάει στην άμεση εξάπλωσή του.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές πως δεν πρόκειται για έναν ακίνδυνο ιό. Γι' αυτό και το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, αφού αν ο ιός εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, υπάρχει κίνδυνος να βιώσουμε μια φρίκη.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: Σε «καραντίνα» η νότια Αφρική