ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανοί στρατιωτικοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων

Ισπανοί στρατιωτικοί αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων

Ομάδα αποτελούμενη από 300 στρατιωτικούς θα μεταβεί στο Ιράκ προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από την έγκριση που έδωσε η ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Άμυνας Πέδρο Μορένες απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν οι στρατιώτες αυτοί σε μάχες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

"Το θέμα δεν είναι μόνο να ανακόψουμε την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους αλλά και να αποκτήσει το Ιράκ ισχυρές κρατικές δομές ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας", εξήγησε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η αποστολή της ισπανικής δύναμης θα διαρκέσει μόνο ενάμισι με δύο μήνες.

Η Μαδρίτη σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει τις αεροπορικές βάσεις της για να βοηθήσει τον διεθνή συνασπισμό που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ.
Ο Σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο διέταξε το 2004 την αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών που είχε στείλει στο Ιράκ ο προκάτοχός του, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ.