ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ανησυχία στην Αθήνα για τη Λιβύη, αμηχανία στην Τουρκία για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ελλάδα - Λιβύη - Τουρκία
Ανησυχία στο ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
ΥΠΕΞ

Με ικανοποίηση άκουσε η Αθήνα τις δηλώσεις της λιβυκής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα, η οποία μέσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, εκεί που επικυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ουδέποτε ήρθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ουδέποτε συζητήθηκε και ουδέποτε επικυρώθηκε.

Όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλη την εικόνα. Διότι στη Λιβύη υπάρχουν δύο πολιτικά στρατόπεδα. Τουλάχιστον.

Από τη μία, είναι το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ ο οποίος είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις και ο οποίος ελέγχει πλήρως την ανατολική Λιβύη.

Αυτόν εκπροσώπησαν οι Λίβυοι αξιωματούχοι που πήγανε στην Άγκυρα και δήλωσαν ότι αυτή η συμφωνία υπεγράφη μονομερώς από την Τουρκία.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορούν να επιβάλλουν την άποψή τους σε ό,τι αφορά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Διότι, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτοί που στηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος κατηγορείται ότι αθέτησε τον όρκο του να μην είναι υποψήφιος, πλαστογράφησε το πτυχίο του ενώ σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτεί την προεκλογική του εκστρατεία με κρατικό χρήμα.

Μέσω του Ντμπεϊμπά και μέσα από πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να αναβάλλει τις εκλογές ώστε να διατηρήσει την επιρροή του και να διατηρήσει εν ζωή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διότι έτσι όπως είναι η κατάσταση, το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε εκκρεμότητα, εξακολουθεί να είναι αναρτημένο στον ΟΗΕ και δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η πιθανότητα ακύρωσής του. Διότι, αν τελικά δεν πραγματοποιηθούν οι εκλογές την επόμενη Παρασκευή, προκύπτει θέμα νομιμότητας της παρούσας μεταβατικής κυβέρνησης. Είναι, λοιπόν, πιθανό με τη διάλυση της κυβέρνησης να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εμφύλιες συρράξεις και όπως λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και η χώρα δεν σταθεροποιείται, δίνεται η δυνατότητα σε διάφορους, κατά βάση εξωγενείς, παράγοντες να παρεμβαίνουν και να προβάλλουν τα δικά τους, ιδιοτελή, συμφέροντα σε βάρος της ασφάλειας και της ευημερίας του λιβυκού λαού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Η πρώτη ανάρτηση της νικήτριας Αθηνάς – Καμία αναφορά στον Αλέξη Παππά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία γυναίκας

Κακοκαιρία Κάρμελ: Επιμένει με βροχές, τσουχτερό κρύο και χιόνια-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά