ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Ελλάδα και οι κινήσεις της Τουρκίας να τα βρει με το Ισραήλ

τουρκία ισραήλ
Να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ επιχειρεί ο Ερντογάν.
Mustafa Kamaci/Turkish Presidency via AP

Στις 24 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ, και στις αρχές Μαρτίου θα πάει στην Άγκυρα σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία.

Υπάρχει λοιπόν ένα διπλωματικό τρίγωνο, ένα σκάκι που είναι σε εξέλιξη με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Το ερώτημα είναι αν η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας-Ιερουσαλήμ θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί εδώ και καιρό να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, πρόσφατα μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για να τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του έπειτα από την νόσησή του από COVID-19 στο τέλος Ιανουαρίου. Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μετά από 13 χρόνια.

Ο Ερντογάν κινείται πολύ στο παρασκήνιο ώστε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, με στόχο να υπάρξει μια περιφερειακή συνεργασία στα ενεργειακά μετά την απόσυρση ενδιαφέροντος των Αμερικανών για τον αγωγό φυσικού αερίου ΕastMed. Στα σχέδια της Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί αγωγός από το Iσραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν (νότια της Κύπρου) προς την Τουρκία και από εκεί να συνδεθεί με τους άλλους αγωγούς της Τουρκίας και να διοχετευθεί στη συνέχεια το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρώντας ότι έχει αναβαθμισμένο ρόλο με τις ευλογίες των Αμερικανών. Η επίσκεψη λοιπόν του Ισραηλινού προέδρου έχει βαρύνουσα σημασία, αφού θα επηρεάσει και το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο ακριβώς μια εβδομάδα μετά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.