ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Με υπόμνημα για τις τουρκικές προκλήσεις στις αποσκευές ο Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο

Κυριάκος Μητσοτάκης
Σκοπός είναι στις διευρυμένες συνομιλίες -εάν χρειαστεί– να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Intime News

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην Ουάσινκτον έχοντας στις βαλίτσες του και τον φάκελο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών, με όλες τις τουρκικές δραστηριότητες των τελευταίων εβδομάδων

Στις πολύ τακτικές επαφές που έχει ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τον ενημερώνει αναλυτικά και γραπτώς για όλες τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Για όλες τις παραβιάσεις, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις αναχαιτίσεις από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και άλλα περιστατικά που μπορεί να συμβαίνουν πάνω από το Αιγαίο, που είναι απόρρητα και έχει γνώση μόνο ο πρωθυπουργός και λίγοι ανώτεροι αξιωματικοί στο Πεντάγωνο.

Ανάλογη ενημέρωση κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέροντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τουρκικές προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής, τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, για τα διαβήματα που προχωρά η ελληνική διπλωματία, πολλά από τα οποία δημοσιοποιούνται άλλα όχι.

Επίσης τον ενημερώνει για τις διπλωματικές κινήσεις στο εξωτερικό, τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τις συναντήσεις σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο πρωτεύουσες. Πολλές δημοσιοποιούνται, άλλες πάλι κρίνεται εθνικά σκόπιμο να μην προβληθούν μέχρι να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό πρέσβη και έχει ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο των συνομιλιών, ενώ τις προηγούμενες φορές μια συνάντηση του υπουργού εξωτερικών με τον Αμερικανό πρέσβη περιοριζόταν σε ένα γενικόλογο tweet και μια φωτογραφία. Ήταν επειδή ήταν το αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Δενδιας στον κ. Παιατ ή σε αυτή τη χρονική συγκυρία κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί κάποιο μήνυμα;

Διότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας είπε ότι η αποχώρηση του Αμερικανού Πρέσβη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Αναφέρθηκε επίσης, εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που έγινε πράξη με τη χρήση της Αλεξανδρούπολης στο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, στις δύο τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), τις συχνές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους του, αρχικά με τον Mike Pompeo και στην συνέχεια με τον Antony Blinken, καθώς και με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Robert Menendez.

Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ),που θα έχει επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν μεταβαίνει στην Ουάσινκτον έχοντας στις βαλίτσες του και τον φάκελο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών, με όλες τις τουρκικές δραστηριότητες των τελευταίων εβδομάδων. Σκοπός είναι στις διευρυμένες συνομιλίες -εάν χρειαστεί– να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από την ελληνική αντιπροσωπεία και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Kαι μια επισήμανση για το τέλος. Είναι τόσο τεταμένες οι σχέσεις που τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να και συμφωνήθηκαν να προχωρήσουν κατά την τελευταία συνάντησή του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, οι στρατιωτικοί ποτέ δεν συμφώνησαν σε ημερομηνία.

Τουρκικές πηγές έλεγαν ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να ταξιδέψει στην Τουρκία διότι μόλις είχε συμφωνήσει να προχωρήσει στην αγορά των Rafale από τη Γαλλία και μια ελληνοτουρκική συνάντηση δεν «ταίριαζε» στη φιλοσοφία του Πενταγώνου. Από την άλλη ελληνικές στρατιωτικές πηγές έλεγαν «ποιος ο λόγος να βιαστούμε να κλείσουμε ημερομηνία αφού κάθε λίγο και λιγάκι παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο». Το ποιος είχε δίκιο το είδαμε όλοι το τελευταίο 48ωρο.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο παρασκήνιο με τις τουρκικές παραβιάσεις: Το διπλό βρώμικο σχέδιο του Ερντογάν