ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Τι σημαίνει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

Τι σημαίνει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιώ,ν στη χώρα του Ανατελλόντος Ηλίου. Θα συναντηθεί με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο, τον πρωθυπουργό Φούκο Κισίντα και τον πρόεδρο της Βουλής.

Όσο και αν η χώρα αυτή είναι μακριά, οι Ιάπωνες έχουν πάντα ανοιχτή την πόρτα στην Ελλάδα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι μια αγορά 125 εκατομμυρίων ανθρώπων, υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος, με εξελισσόμενα καταναλωτικά πρότυπα.

Ιστορικά οι δύο χώρες συνδέονται κυρίως με την κουλτούρα της ναυτιλίας καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές ενώσαν τους στόλους τους με τους Ιάπωνες ναυπηγούς και συνέβαλαν τα μέγιστα για την επανασύσταση και εδραίωση της ιαπωνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα αρνητικά βέβαια, είναι το γεγογονός ότι ο τουρισμός δεν είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς ο αριθμός των Ιαπώνων που επισκέπτονται την Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, συγκριτικά με εκείνον άλλων τουριστών, προερχόμενοι από χώρες παρόμοιου οικονομικού μεγέθους και βιοτικού επιπέδου.

Για τους Ιάπωνες, η χώρα μας αποτελεί όμως κόμβο για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει υπογράψει μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες με το Τόκιο για εξαγωγές σε χημικά, φρούτα και ψάρια, ενώ ασφαλώς η βαριά βιομηχανία στις εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών είναι σε υψηλή ζήτηση.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται λοιπόν από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, καθώς οι ιαπωνικές επενδύσεις αφορούν σε αρκετούς τομείς, όπως την εμπορία προϊόντων αλουμινίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υψηλή τεχνολογία και τη βιομηχανία μετάλλων. Γι’αυτό και θα υπάρξουν συναντήσεις με θεμσικούς επενδυτές από την ιαπωνική τράπεζα Διεθνούς συνεργασίας.

Χθες, ο πρωθυπουργός ανήρτησε στο facebook μια δήλωση λέγοντας ότι «είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Είναι πολλές οι συναντήσεις εδώ θα σας πω για αυτά την επόμενη εβδομάδα. Στα δικά μας θέματα, αυτή την εβδομάδα έχω ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες δράσεις, που όμως όλες πιστεύω ότι συνεισφέρουν θετικά στη ζωή των ανθρώπων. Ή όπως λέει μία γιαπωνέζικη παροιμία που διάβασα πρόσφατα: “Ακόμη και η σκόνη, όταν στοιβάζεται, μπορεί να γίνει βουνό”».

Σε ότι αφορά στην εξωτερική πολιτική, υπάρχει προσήλωση και στην Ιαπωνία στο Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. « «Η φιλειρηνική Ιαπωνία δεν ανέχεται απειλές πολέμου όπως το casus belli ούτε ιστορικούς αναθεωρητισμούς για τη Συνθήκη της Λωζάννης- την οποία έχει υπογράψει και η ίδια- προς εξυπηρέτηση νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών» είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε επίσκεψη του εκεί: «Ως νησιωτικό κράτος, αναγνωρίζει την ΑΟΖ των νησιών, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας. Και ως χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, καταδικάζει την ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας, που επιχειρείται στην Ουκρανία αλλά και στη γειτονιά μας».