ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο - Tα φαβορί υπό το βλέμμα της Τουρκίας

Σήμερα οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο - Tα φαβορί υπό το βλέμμα της Τουρκίας
AP Photo

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τις εκλογές της Κύπρου που διεξάγονται σήμερα (5/2).

Από νωρίς το πρωί διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο όπου 560 χιλιάδες πολίτες καλούνται να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου μεταξύ ενός αριθμού ρεκόρ 14 υποψηφίων.

Οι Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι οι τρεις επικρατέστεροι, εκ των υποψηφίων, για να κερδίσουν ή να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι το απόλυτο φαβορί βάσει των δημοσκοπήσεων καθώς καμία από αυτές δεν έδειξε ότι χάνει την πρωτιά. Είναι ο νεότερος, γεννήθηκε το 1973, από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους Υπήρξε στέλεχος των κυβερνήσεων Αναστασιάδη ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το 2014 ως το 2018 και Υπουργός Εξωτερικών από 2018 έως το 2022. Τον Ιανουάριο του 2022, παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και το Μάιο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές, ως ανεξάρτητος. Στη συνέχεια στηρίχτηκε από το ΔΗ.ΚΟ., το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ., τη ΔΗ.ΠΑ. και την Αλληλεγγύη. Πριν εισέλθει στην πολιτική, ήταν ακαδημαϊκός και διπλωμάτης καριέρας.

Δεύτερος επικρατέστερος είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από τους σοβαρότερους διπλωμάτες στο νησί. Τον Ιούνιο του 2022, το Α.Κ.Ε.Λ. προέκρινε τον Μαυρογιάννη ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και λίγες ημέρες αργότερα εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητά του. Ο Μαυρογιάννης διετέλεσε πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στην Ιρλανδία και στη Γαλλία καθώς και Υφυπουργός Προεδρίας για ευρωπαϊκά θέματα. Είναι ο μεγαλύτερος ηλικιακά από τους τρεις υποψηφίους καθώς γεννήθηκε το 1956.

Τρίτος επικρατέστερος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κόμματος απ’ όπου προέρχεται και ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2021, και τον Μάρτιο του 2022 επικυρώθηκε από τα όργανα του ΔΗ.ΣΥ.. Είναι οικονομολόγος και γεννήθηκε το 1961.

Σε περίπτωση που κάποιος από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να λάβει το 50% συν μια ψήφο, τότε στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δυο υποψηφίων που θα καταλάβουν τις δυο πρώτες θέσεις την πρώτη Κυριακή.

Όπως είναι επόμενο το βλέμμα στην Κύπρο είναι στραμμένο και από την Τουρκία καθώς ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να αναλάβει να διαχειριστεί το Κυπριακό το οποίο παραμένει ανοιχτή πληγή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αφήνει μια βαριά κληρονομιά στο Κυπριακό που δεν επιτρέπει σε κανέναν να είναι αισιόδοξος: θα υπάρξει ξανά διεθνής πρωτοβουλία και ποιος θα την προκαλέσει; Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέδωσε στον απερχόμενο πρόεδρο σοβαρές ευθύνες για ακαμψία, εχθρική ρητορική και παρεμπόδιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, εξισώνοντάς τον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Και δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ούτε θέλει να ξοδέψει άλλο διπλωματικό κεφάλαιο μέχρι να φανεί ποια θα είναι η επόμενη ημέρα με τις διαθέσεις του νέου προέδρου της Κύπρου όσο και μετά τις τουρκικές εκλογές. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετούμενος προεκλογικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία γνωρίζει πολύ καλά λέει ότι θα αγωνιστεί για μια Κύπρο που θα διεκδικήσει περισσότερα, θα ανεχτεί λιγότερα, μια πατρίδα που θα στέκεται περήφανη.