ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι

Ο απολογισμός της συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι
INTIME

Οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της γεωπολιτικής και ενεργειακής συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα του μεταναστευτικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν

Μπορεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κάιρο να ήταν μόνο λίγων ωρών, αλλά ήταν ουσιαστικό αφού η συνάντηση του με τον πρόεδρο Αλ Σίσι είχε σκοπό να αναδείξει τον στρατηγικό χαρχαχτήρα των διμερών σχέσεων.

«Με τον πρόεδρο Σίσι έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

Πρόσθεσε ότι είχανε την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, «να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα».

Το μεταναστευτικό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα γίνει στην Ελλαδα, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουν ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών.