Ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία

Σε σύγκριση με άλλες πρωτοβουλίες για ενεργειακούς διαδρόμους, αυτή είναι πιο κοντά στην υλοποίηση, αν και απομένουν πολλά βήματα

Ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία
Pexels

Να επαναβεβαιώσουν ότι έχει ύψιστη στρατηγική σημασία η ηλεκτρική διασύνδεση, ένα έργο ικανό να μετατραπεί σε ενεργειακό διάδρομο γεωπολιτικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη αναμένεται να κάνουν οι τρεις υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα συναντηθούν σήμερα στην Αθήνα.

Μάλιστα ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Νόαμ Κάτζ, λίγες μέρες πριν από την τριμερή συνάντηση, σε δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση.

«Δεν έχω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να προωθήσουν αυτή τη συμφωνία. Πρόκειται για ένα έργο που θα δημιουργήσει πραγματική σύνδεση. Σε σύγκριση με άλλες πρωτοβουλίες για ενεργειακούς διαδρόμους, αυτή είναι πιο κοντά στην υλοποίηση, αν και απομένουν πολλά βήματα. Υπάρχει τόσο κυβερνητική όσο και εμπορική δέσμευση και ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί σύντομα», σημείωσε χαρακτηριστικά

Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για πότε θα γίνει η πόντιση του καλωδίου από τα ιταλικά πλοία λόγω της απόπειρας εκφοβισμού από την Τουρκία προς τη γαλλική εταιρεία και τους γνωστούς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Πρακτικά, οι έρευνες έχουν παγώσει από τον προηγούμενο Ιούλιο και το περιστατικό στην Κάσο και την Κάρπαθο. Το ιταλικό πλοίο βρισκόταν για αρκετές ημέρες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Κρήτης, προκαλώντας εκ νέου την τουρκική κινητοποίηση, καθώς τουρκική κορβέτα επιχείρησε να παρέμβει στις μετρήσεις για την πόντιση του καλωδίου.

Έκτοτε τα δύο ιταλικά ερευνητικά πλοία, που έχουν αναλάβει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, δεν έχουν πάρει εντολή να ξανά ξεκινήσουν και να κινηθούν ανατολικά, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες βυθομέτρησης και να περάσει η διαδικασία στην επόμενη φάση για την πόντιση του καλωδίου. Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Ελι Κοέν, όταν είχε έρθει στην Αθήνα είχε δηλώσει ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση».

Τότε μάλιστα είχε αναφερθεί και στην προεδρεία Τραμπ, λέγοντας ότι η υλοποίηση των ενεργειακών έργων αποτελεί παγκόσμιο συμφέρον ΗΠΑ, Ευρώπης και Ισραήλ. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είχε σημειώσει επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι μεγάλος φίλος του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η διακυβέρνηση Τραμπ μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτική με τους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει το Τελ α Βιβ.

Η Αθήνα δεν επιθυμεί να χαλάσει το κλίμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και να διαταράξει τα «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πριν από τη σύγκληση της πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη στις 17 Μαρτίου με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητήριων κρατών, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας, και τη διεξαγωγή του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στις πληροφορίες περί «παγώματος» των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλέστηκε την ανακοίνωση της εταιρίας. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «Ένα σύνθετο project η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, με πολλές παραμέτρους και οικονομικές και γεωπολιτικές. Το project, όμως, αυτό είναι η βούλησή μας να συνεχιστεί». Η γαλλική εταιρεία Nexans προχώρησε επίσης σε διάψευση των πληροφοριών ότι ανεστάλησαν οι πληρωμές για την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Η συνάντηση των τριών υπουργών εξωτερικών θα γίνει το μεσημέρι.

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή