ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τι συμβαίνει με τις Πανελλαδικές κ. Διαμαντοπούλου;

Τι συμβαίνει με τις Πανελλαδικές κ. Διαμαντοπούλου;

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΔΝΤ κρατείται για σεξουαλική παρενόχληση - δίνοντάς μας επιτέλους μια εξήγηση για την μανία του να π.... τους λαούς- εκατοντάδες μαθητές διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κυνηγώντας τ' όνειρό τους.

Δεκαεπτάχρονα παιδιά, γεμάτα αγωνία για ένα μέλλον που το βλέπουν να διαγράφεται ζοφερό, έχουν έξι μέρες για να αποδείξουν ότι οι κόποι τόσων ετών, οι οικονομικές θυσίες των οικογενειών τους και η ψυχική εξαθλίωση - που απαιτεί το απάνθρωπο σύστημα των ελληνικών εξετάσεων - δεν πήγαν χαμένοι!

Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί δυστυχώς ΟΥΤΕ Πανελλαδικές δεν είναι ικανοί να οργανώσουν οι "αρμόδιοι" του υπουργείου Παιδείας. Κάτι που "ένιωσαν στο πετσί τους" όσοι το Σάββατο 14 Μαΐου διαγωνίστηκαν στο μάθημα των Μαθηματικών και Στοιχείων Στατιστικής.

Τον υψηλό βαθμό δυσκολίας των θεμάτων δεν θα τον εξετάσω. Θα σταθώ μόνο σε δύο γεγονότα:

1. Σε πρότυπο Σχολή της Νέας Σμύρνης, είχε μοιραστεί φυλλάδιο με ένα από τα θέματα!

Για κακή τύχη της κ. Διαμαντοπούλου, ο γιος μου είναι ένα από τα παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές (ο "ανόητος" επέλεξε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Γενικό Ελληνικό Λύκειο και όχι σε κάποιο IB!). Ευτυχώς, ανήκει σε εκείνους που έγραψαν πολύ καλά το Σάββατο. Σε αντίθεση με εκατοντάδες άλλους μαθητές που είδαν το όνειρό τους να τσακίζεται!

Γιατί μιλάω λοιπόν για "κακή τύχη"; Γιατί το σχολείο όπου φοιτά ο Κωνσταντίνος, βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη. Αρκετά κοντά με μία άλλη σχολή, από αυτές που ονομάζονται "πρότυπες". Δεκάδες γνωστοί του μαθητές λοιπόν από αυτήν την "άλλη" σχολή, τον ενημέρωσαν ότι το 4ο θέμα των Πανελλαδικών στα Μαθηματικά, εκείνοι το είχαν διδαχθεί αυτούσιο από τον καθηγητή τους! Του έδωσαν μάλιστα και το σχετικό φυλλάδιο (το οποίο έχω στην κατοχή μου).

"Τύχη", θα το ονομάσει κάποιος! "Καλός καθηγητής", θα πει κάποιος άλλος! Κι εγώ έτσι αντέδρασα αρχικά. Μόνο που οι ίδιοι οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου, υποστηρίζουν ότι εδώ και μέρες γνωρίζουν ότι ο μαθηματικός τους και συγγραφέας του φυλλαδίου, μετέχει στη φετινή Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ως μέλος υποεπιτροπής για τα Μαθηματικά!

Απέφυγα να δημοσιοποιήσω το θέμα το Σάββατο, γιατί δεν είχα στοιχεία. Σήμερα το πρωί όμως, διαπιστώνω ότι τόσο η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", όσο και blogs έχουν ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες! Το λιγότερο λοιπόν που οφείλει να κάνει η κ.Διαμαντοπούλου, είναι να διαψεύσει κατηγορηματικά την πληροφορία - και να δεχτούμε ότι πρόκειται περί "σατανικής σύμπτωσης"!

2. Πήραν πίσω τα θέματα και τα ξαναέδωσαν στις 10.00!

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αρχικά έστειλε κανονικά τα θέματα τα οποία μοιράστηκαν στα παιδιά στις 8.30. Δέκα λεπτά αργότερα όμως, το υπουργείο Παιδείας έδωσε κατεπείγουσα εντολή να ανακληθούν τα θέματα γιατί υπήρχε κάποιο λάθος που έπρεπε να διορθωθεί.

Οι μαθητές παρέμειναν στα θρανία τους, περιμένοντας τα διορθωμένα θέματα. Άλλοι με τσακισμένα τα νεύρα από το άγχος της αναμονής, ενώ κάποιοι άλλοι τυχεροί - που είχαν προλάβει να διαβάσουν τις πρώτες ασκήσεις - κουβεντιάζοντας μεταξύ τους τις σωστές λύσεις!

Στις 10.00 τελικά το πρωί, τα θέματα επιστράφηκαν ίδια και απαράλλαχτα με μοναδική αλλαγή την προσθήκη μίας παρένθεσης! Μίας παρένθεσης που θα μπορούσε άνετα να προστεθεί από τους ίδιους τους υποψήφιους, με μία απλή οδηγία του υπουργείου Παιδείας!

Όταν το Σάββατο το πρωί επικοινώνησα με το υπουργείο από την ραδιοφωνική μου εκπομπή στον REAL FM, για να σχολιάσουν το μπάχαλο, μου απάντησαν -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ότι «δεν έγινε τίποτε άξιο σχολιασμού»!

Ίσως αν στο υπουργείο Παιδείας υπηρετούσαν άνθρωποι που τα παιδιά τους είχαν περάσει από την ταλαιπωρία των Πανελλαδικών και των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα πράγματα να ήταν λίγο καλύτερα!!