Μητσοτάκης στον Alpha

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής

Δεν υφίσταται ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής
EUROKINISSI

«Έχω καταλήξει στους υπουργούς αλλά θα ανακοινωθεί εφόσον ο ελληνικός λαός μας ψηφίσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κριθεί». Μιλώντας στον Alpha τόνισε πως «η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι για την υλοποίηση ενός προγράμματος και για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε πως στην κυβέρνησή του «θα υπάρχουν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπου απαιτείται, θα έρθουν από την Ευρώπη και άλλες χώρες. Στις 7 Ιουλίου έχουμε εκλογές στις 9 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί η κυβέρνηση».  

Στην έκτακτη και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε - ερωτώμενος για την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών - πως «δεν το έχω κρύψει ότι ζητώ ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Από εκεί και πέρα έκανα μια αυτονόητη παρατήρηση, ότι αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει πως έχει την πρόθεση να στηρίξει σε μια συγκυβέρνηση».

Είπε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το 2019 για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ότι οι πρώτες μειώσεις φόρων θα γίνουν το 2020 και θα υλοποιηθούν όλες σε βάθος τετραετίας.

Επανέλαβε πως θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους τα υπερπλεονάσματα ενώ παρουσίασε στοιχεία υποστηρίζοντας πως «ήδη έχουμε πείσει τις αγορές για το πρόγραμμά μας». Ερωτώμενος σχετικά με την δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο για πιστοληπτική γραμμή στήριξης.

Δημόσια διοίκηση

Οι μετακλητοί θα μειωθούν, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου, ξεκαθάρισε και μίλησε για το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου το οποίο έχει αυξηθεί. «Δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις στην υγεία που λέει ο κ. Τσίπρας» είπε ενώ επανέλαβε ότι κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Πρόσθεσε όμως πως δεν είναι εύκολο να γίνουν προσλήψεις. Θα μειωθούν και οι γενικοί γραμματείς ενώ θα γίνει προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος τους κράτους όπου δεν χρειάζεται.

Για την οικονομία

«Δεν πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε μείωση της προκαταβολής 100% γιατί θα δημιουργηθεί τρύπα» σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είπε πως στόχος του είναι η μείωση της φορολογίας. Σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα ότι τα πρώτα μνημόνια επέβαλλαν τους περισσότερους φόρους, αναφέρθηκε στο μείγμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε την κατανομή φόρων – δαπανών στα μνημόνια. «Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα η αύξηση στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης» είπε.

Επεσήμανε πως ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ και διευκρίνισε πως θα συνεχίσει την καταβολή της 13ης σύνταξης αλλά μόνο αν υπάρξει πλεόνασμα από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση.

Για την εργασία

«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία και ποτέ για επταήμερη εργασία» επανέλαβε και αναφέρθηκε στις κλαδικές συμβάσεις που προστατεύουν τους εργαζομένους παρέχοντας τους καλύτερες απολαβές με μικρότερο χρόνο εργασίας. Για το αν οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εκβιαστούν από τους εργοδότες απάντησε πως αν υπάρχει ένα σοβαρό σωματείο τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Υποστήριξε πως παραβάσεις στη νομοθεσία γίνονται σε μικρότερες κυρίως επιχειρήσεις και έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τον τομέα του τουρισμού.

Δικαιοσύνη και ασφάλεια

Ερωτώμενος για τον νέο Ποινικό Κώδικα και πως θα τον αλλάξει για να μην μένουν ατιμώρητοι κακοποιοί είπε ότι θα βρεθεί ο τρόπος να αλλάξει ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. «Θα επανέλθουμε στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως θα επαναφέρει παλαιότερες διατάξεις. Για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως η ένστασή του δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με την τακτική της κυβέρνησης.

«Θα ενισχύσουμε την αστυνομία για να κάνει καλά τη δουλειά της. Και να αφεθεί ελεύθερη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της ανομίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας πως πρόθεσή του είναι 1500 προσλήψεις. «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, θα το κάνουμε πράξη», τόνισε. «Η Ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα αστυνομικά τμήματα. Να μην ασχολούνται με την γραφειοκρατία. Και θα ενισχύσουμε και τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες» είπε ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση του Μενιδίου.

Ανακοίνωσε πως η αρμοδιότητα των φυλακών θα πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει τις φυλακές. Και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα ανήκουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» εξήγησε.

Για την υγεία

Για το ιδιωτικό management στην υγεία διερωτήθηκε αν είναι κακό. Τα νοσοκομεία χρειάζονται και τεχνογνωσία στη διοίκηση, εξήγησε, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών. «Αντί να πάμε να αγοράσουμε αξονικούς τομογράφους που δεν υπάρχουν, ας αγοράσουμε υπηρεσίες» συμπλήρωσε και τάχθηκε υπέρ των πρωτοκόλλων για την μείωση εξετάσεων.

«Με ποιες διαδικασίες συνταγογραφούμε εξετάσεις;» είπε σχολιάζοντας πως «δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα» ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με το clowback. Εξήγησε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ρίχνει βάρος στην πρόληψη αλλά και στην υγιεινή ζωή ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γράφονται σε ετήσια βάση φάρμακα σε χρόνιες παθήσεις» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία. «Πρέπει όμως να έχουμε λιγότερους ασθενείς που φτάνουν στα νοσοκομεία. Αν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα βλέπουμε τις ίδιες εικόνες στα νοσοκομεία με τα ράντζα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονο κρατος» υποστήριξε, σχολιάζοντας πως τα ΤΟΜΥ έχουν σχεδιαστεί λάθος.

Για την Παιδεία

Για το πανεπιστημιακό άσυλο είπε πως θα καταργηθεί άμεσα. «Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς του 2011» είπε και εξήγησε πως «τα κεντρικά πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας». «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι επιεικώς απαράδεκτη. Και δεν αφορά προφανώς το άσυλο διακίνησης ιδεών» συνέχισε εξηγώντας πως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης αυτού. «Πρέπει να καθαρίσουν επιτέλους τα πανεπιστήμια μας» τόνισε ενώ για το ενδεχόμενο καταλήψεων εκτίμησε πως σε αυτές θα συμμετέχει η μειοψηφία των φοιτητών. «Δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει έντονη αντίδραση. Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί το αυτονόητο» συμπλήρωσε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο ερώτημα αν μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και για τις επιστολές Καραμανλή απάντησε: «Η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε "όχι" απειλώντας με βέτο εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε "ναι". Πέντε ακόμα πρωθυπουργοί δεν συμφώνησαν σε συμφωνία που εκχωρούσε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Οι δε επιστολές ήταν γνωστές και δημοσιευμένες. Το 2008 μια κυβέρνηση απέναντι σε πιέσεις είπε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία και δεν παραχώρησε γλώσσα και εθνικότητα». Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πίσω από την Συμφωνία των Πρεσπών έκρυψε ανταλλάγματα οικονομικά μετά από πιέσεις του Γιούνκερ. «Είναι μια διεθνής συμφωνία που δεν ακυρώνεται μονομερώς για αυτό και ήμουν ειλικρινής με τον ελληνικό λαό όταν από την Βουλή το επεσήμανα. Δυστυχώς εξαγοράστηκαν βουλευτές με χαρτοφυλάκια για να την ψηφίσουν. Και καλούμαστε τώρα να μαζέψουμε τα σπασμένα» συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά στις ελληνικές επιχειρήσεις και τα μακεδονικά προϊόντα. Επανέλαβε ότι θα γίνει και παγκόσμια επικοινωνιακή εκστρατεία. «Θα μάθει ο πολίτης του εξωτερικού πως όταν μιλάμε για Μακεδονία μιλάμε για την ελληνική Μακεδονία» τόνισε.

Εθνική πολιτική

Για τα ελληνοτουρκικά είπε: «Υπάρχουν δύο ζητήματα. Αρχικά το ζήτημα της απόπειρας γεώτρησης. Και ήμουν ο πρώτος που το έθεσα καλώντας την Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις γιατί την αφορά και αφορά και την ενεργειακή της πολιτική. Θα επιμείνω σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να λάβει μέτρα. Εγώ θα επιδιώξω την επόμενη μέρα να ανοίξω διάλογο με τον κ. Ερντογάν μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου περιμένοντας κινήσεις καλών προθέσεων από την Τουρκία. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στις ένοπλες δυνάμεις για να το αποτρέψουν. Αλλά δεν εκτιμώ ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο». Για τα εξοπλιστικά είπε: «Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων θα εξετάσουμε κάθε δυνατότητα».

Δείτε τη συνέντευξη

Διαβάστε ακόμα:

Ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Δείτε όλη τη θυελλώδη συνέντευξη

«Στα μαχαίρια» Κοσιώνη – Τσίπρας στον ΣΚΑΪ: Οι επιθετικές ατάκες που άφησαν άφωνους τους τηλεθεατές

«Καρφί» Τσίπρα στην Κοσιώνη για τον Κώστα Μπακογιάννη - Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ηςΙουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.