ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χρήστος Παππάς: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του - Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης

Χρήστος Παππάς: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του - Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η εξαφάνιση του καταδικασθέντα ως μέλους του διεθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά

Τα ίχνη του Χρήστου Παππά αναζητά πλέον και η Interpol καθώς δόθηκε σήμα για την εξαφάνισή του, την ώρα που το δρόμο για τη φυλακή έχουν πάρει οι υπόλοιποι καταδικασμένοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών χωρίς αναστολή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραμένει φυγόποινος εδώ και ένα εικοσιτετράωρο από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η Αστυνομία συνεχίζει να αναζητά τα ίχνη του χωρίς να υπάρχει -για την ώρα- ένδειξη για το κατά πόσο βρίσκεται εντός ή εκτός χώρας, παρά το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τη μεταγωγή των καταδικασθέντων στη φυλακή.

Οργανωμένο σχέδιο διαφυγής

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς έχει απενεργοποιημένα και τα τρία κινητά του τηλέφωνα με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην μπορεί να εντοπιστεί από την αστυνομία. Η τελευταία εντοπισμένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής ήταν στις 7 Οκτωβρίου,- την ημέρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου- με τον συνήγορό του Περικλή Σταυριανάκη.

Τα στοιχεία αυτά, για την απενεργοποίηση των κινητών τηλεφώνων δημιουργούν βάσιμες υποψίες για οργανωμένο σχέδιο από τον Χρήστο Παππά προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης και να μην οδηγηθεί στις φυλακές.

Έντονη είναι η ανησυχία για διαφυγή του στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε διεθνές ένταλμα.

Ο Χρήστος Παππάς είναι άφαντος από την 1η Οκτωβρίου όταν και παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στο αστυνομικό τμήμα στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει ψάξει σε έξι πιθανά σημεία στα οποία θα μπορούσε να είχε καταφύγει όπως συνήθιζε στο παρελθόν μεταξύ των οποίων το Άγιο Όρος και κάποια άλλα μοναστήρια.

Εμμένει στην απόφασή του

Ο δικηγόρος του για δεύτερη φορά φυγά Χρήστου Παππά, ο Περικλής Σταυριανάκης μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι «εμμένει σε αυτή την απόφαση, γιατί έκρινε ότι αν θέσει τον εαυτό του σε εκτέλεση, μέχρι να υπάρξει η τελεσίδικη κρίση, δηλαδή η απόφαση του εφετείου, θα είχε εκτίσει εξ ολοκλήρου την ποινή του.

Κι αν η απόφαση του εφετείου είναι ή αθωωτική ή του μειώσει την ποινή θα είναι κάτι χωρίς αντίκρισμα για εκείνον», σημείωσε ο κ. Σταυριανάκης.

Φυγάς για δεύτερη φορά

Ο βρετανικός Guardian σχολίασε σε άρθρο που δημοσιεύτηκε, ότι ο Παππάς έχει υπάρξει φυγάς και το 2013, κατά τις αρχικές συλλήψεις των Χρυσαυγιτών μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Επιπλέον, αναφέρεται τόσο στο ρόλο του στη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση και την αγάπη του για τον Μπενίτο Μουσολίνι, όσο και στο ρόλο του πατέρα του στη δικτατορία της 21ης Απριλίου.

Όπως αναφέρει το κείμενο:

«Ο Έλληνας ιδεολόγος των νεοναζί και υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής διαφεύγει της σύλληψης μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, καθώς δεκάδες άλλα μέλη της οργάνωσης οδηγούνται στην φυλακή, μετά την ομαδική τους καταδίκη.

Ο Χρήστος Παππάς, ο πατέρας του οποίου έπαιξε ρόλο-κλειδί στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, έχει καταδικαστεί σε περισσότερα από 13 χρόνια κάθειρξης εξαιτίας του ρόλου του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή».

Οργή από τα πολιτικά κόμματα - Δεν παρακολουθείται

Έντονες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα έχει προκαλέσει το θέμα με τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά ο οποίος, όπως έγινε γνωστό μετά και τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο πρώην βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος δεν παρακολουθείτο καθώς όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, είχαν αρθεί από το 2015 οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης τόνισε για το θέμα, πως «τo αντισυνταγματικό επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τα καταφέρνει μια χαρά όταν πρόκειται να συλλάβει ανήλικα δεκατετράχρονα παιδάκια, χωρίς ουσιαστικές κατηγορίες εναντίον τους και να τα αφήσει για μερόνυχτα στη ΓΑΔΑ.

«Δεν έχει, όμως, φαίνεται την ίδια αποτελεσματικότητα και τις ίδιες επιδόσεις όταν πρόκειται για καταδικασθέν ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και μάλιστα τον υπαρχηγό της, Χρήστο Παππά», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι «όλη η δημοκρατική Ελλάδα περίμενε με αγωνία την ανακοίνωση των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την απόφαση για την μη αναστολή των ποινών».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όφειλε να γνωρίζει που βρίσκονται και να συλλάβει τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής σε περίπτωση που αυτή ήταν η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης» συνεχίζει και υπογραμμίζει πως «η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να παραδοθεί αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» προσθέτει.

«Συνιστά μία ακόμη απόδειξη της δυσανεξίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις δημοκρατικές διαδικασίες, λίγες μέρες μετά την επικοινωνιακή μάχη εντυπώσεων που επιχείρησε να δώσει ενάντια στη Χρυσή Αυγή. Θα αναλάβουν επιτέλους ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης τις ευθύνες τους;», καταλήγει ο Χ. Σπίρτζης.

Ευθύνες στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την διαφυγή τόσο του Χρήστου Παππά όσο και του Γιάννη Λαγού επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του ανέφερε πως «η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη μη σύλληψη του καταδικασμένου για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Χρ. Πάππα.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται η κυβέρνηση, σερβιρισμένες μάλιστα με μπόλικους γελοίους επιθετικούς προσδιορισμούς, την εκθέτουν ακόμα περισσότερο» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τη μη σύλληψη του ναζιστή Χρήστου Παππά και τις ευθύνες της κυβέρνησης».

«Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πως το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό όταν αφορά σε συλλήψεις 14χρονων μαθητών, στην καταστολή εργατικών, λαϊκών και νεανικών κινητοποιήσεων και ταυτόχρονα «ανήμπορο», όταν πρέπει να συλλάβει έναν καταδικασμένο εγκληματία ναζιστή. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι όλος ο μηχανισμός φακελώματος και παρακολούθησης -που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις- δεν αφορά γενικά και αόριστα την «επιβολή του νόμου», αλλά στρέφεται πρωτίστως ενάντια στον λαό και τους αγώνες του» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε σοβαρότητα από την κυβέρνηση για το θέμα με τον Χρήστο Παππά.

«Σε πρόσφατες εποχές και σε παρόμοιες υποθέσεις διαφυγής καταδικασθέντων ή αναζητουμένων, μόνιμη απαίτηση της αντιπολίτευσης ήταν η παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού της αστυνομίας, σχολίασε το ΚΙΝΑΛ για την εξαφάνιση του καταδικασθέντα υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά και πρόσθεσε:

«Εμείς θα πούμε σήμερα, σοβαρευτείτε και βρείτε άμεσα τον καταζητούμενο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση».

«Υποτίθεται ότι η αστυνομία επιτηρούσε διακριτικά σε απόσταση αναπνοής τους υπόδικους χρυσαυγίτες. Με την ανακοίνωση της απόφασης, όμως, ψάχνουν τον αμετανόητο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής. Αδιανόητο. ένα ακόμη επιτελικό φιάσκο» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Το ΜέΡΑ25 επικρίνει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την υπόθεση του φυγόποινου Χρήστου Παππά τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «η όλη εξέλιξη ακυρώνει τον κ. Χρυσοχοΐδη σαν «προστάτη του Πολίτη» γιατί υπογραμμίζει με πόση σπουδή και αποτελεσματικότητα συλλαμβάνει δημοκρατικούς πολίτες έξω από το Εφετείο αντί για ναζί μαχαιροβγάλτες μέσα σ’ αυτό».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομία αναζητεί ακόμα τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά ακυρώνοντας τους επικεφαλής της που πούλαγαν χολιγουντιανά σενάρια εντοπισμού και σύλληψης των καταδικασθέντων και προσθέτει:

«Ο Χρήστος Παππάς ακυρώνει με τη σειρά του την Εισαγγελέα που ρίσκαρε το κύρος της στην αποτίμηση ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης δεν ήταν ύποπτοι φυγής. Δεν είμαστε σίγουροι αν ευτελίζει και τον Λαγό που την πρότεινε για μάρτυρα υπεράσπισής του στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ή αν ο Λαγός ευτέλισε την Εισαγγελέα, ή όλοι μαζί όλους μαζί».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για τη μη σύλληψη του Χρήστου Παππά, ο οποίος θεωρείται πλέον και με τη «βούλα» φυγάς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, «εξηγώντας» τους λόγους για τους οποίους – τελικά – δεν παρακολουθείτο από την ΕΛ.ΑΣ.

1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρεις που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.

2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι. Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.

3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.

4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.

5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.

6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.

8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.

9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!

10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!

11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία.

Πέτσας: Δεν παραβίασε κάποιον περιοριστικό όρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη σύλληψη του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Όπως τόνισε, ο Χρήστος Παππάς δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την 1η του μήνα όταν και έπρεπε να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα.

«Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύει ότι δεν παραβίασε κάποιο περιοριστικό όρο. Πριν την καταδικαστική απόφαση, δεν μπορούσε να συλληφθεί» συμπλήρωσε.

«Η Αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει και να είναι σίγουροι όλοι ότι θα οδηγηθεί εκεί που πρέπει» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι 39 από τους καταδικασθέντες για τους οποίους το δικαστήριο έκρινε πως δεν πρέπει να παραμείνουν ελεύθεροι (αλφαβητικά) είναι οι:

Ιωάννης Άγγος, Αγριογιάννης Δημήτριος, Αναδιώτης Αναστάσιος, Νικόλαος Αποστόλου, Γερμενής Γεώργιος, Γρέγος Αντώνιος, Ευγενικός Μάρκος, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Καζαντζόγλου Ιωάννης, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος, Κασιδιάρης Ηλίας, Κομιάνος Ιωάννης, Κορκοβίλης Κωνσταντίνος, Κούζηλος Νικόλαος, Λαγός Ιωάννης, Λιακόπουλος Διονύσιος, Ματθαιόπουλος Αρτέμιος, Μιχάλαρος Αναστάσιος, Μιχαλολιάκος Νικόλαος, Μίχος Νικόλαος, Μπαρέκας Θωμάς, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Παναγιώταρος Ηλίας, Πανταζής Αναστάσιος, Παπαβασιλείου Νικόλαος, Παππάς Χρήστος, Πατέλης Γεώργιος, Πόπορη Βενετία, Ρουπακιάς Γεώργιος, Σιατούνης Νικόλαος, Σταμπέλος Γεώργιος, Στεργιόπουλος Χρήστος, Στράτος Αθανάσιος, Τσακανίκας Γεώργιος, Τσαλίκης Λέων, Τσόρβας Αθανάσιος, Τσόρβας Νικόλαος και Χρυσαφίτης Αριστοτέλης.

Από αυτούς σχεδόν όλοι έχουν παραμείνει προφυλακιστέοι, άλλοι έχοντας συμπληρώσει 18μηνο προσωρινής κράτησης, άλλοι με λιγότερους μήνες προφυλάκισης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει προσωρινό χρόνο κράτησης συνολικά 30 μήνες, ενώ ο Γιάννης Λαγός συνολικά σχεδόν 20 μήνες καθώς μετά τη λήξη του 18μηνου είχε επιστρέψει για περίπου ένα 2μηνο στην φυλακή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πώς θα γίνεται η μετακίνηση κατά τον περιορισμό - Ποιοι εξαιρούνται από τη μάσκα