ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές στα Εξάρχεια - Ισχυρά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Προσαγωγές στα Εξάρχεια - Ισχυρά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Σε προσαγωγές ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξαδρου Γρηγορόπουλου προχώρησε η αστυνομία.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Συμπληρώνονται σήμερα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανακοινώσει απαγόρευση συγκεντρώσεων ενώ το κέντρο της Αθήνας είναι «αστακός» από τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί, προκειμένου να αποτραπούν συναθροίσεις και επεισόδια.

Από το πρωί της Κυριακής υπήρχαν καλέσματα σε συγκεντρώσεις από διάφορους φορείς, πολιτικούς και κοινωνικούς, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταστρώσει επιχειρησιακό σχέδιο έτσι ώστε να τις αποτρέψει. Έτσι, από το πρωί τα Εξάρχεια ήταν «αστακός» με παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Το σημείο της δολοφονίας ήταν αδύνατο να το προσεγγίσει κανείς καθώς υπήρξαν δυνάμεις που απαγόρευσαν την πρόσβαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν και σε προσαγωγές ανθρώπων που είχαν ξεκινήσει συγκεντρώσεις σε παρακείμενες οδούς.

Στα Εξάρχεια από το πρωί της Κυριακής βρέθηκε αντιπροσωπεία της κεντρικής επιτροπής της ΚΝΕ, στην οποία απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το σημείο της δολοφονίας, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι του ΚΚΕ μ-λ. Οι τελευταίοι, μάλιστα, ήταν κι αυτοί που προσήχθησαν, με το ειδικό βαν της αστυνομίας να καταφθάνει για να τους παραλάβει.

Οι προσαχθέντες, μάλιστα, φώναζαν και συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Προσαγωγές φέρονται να έγιναν και στην πλατεία των Εξαρχείων, με τους προσαχθέντες σε κάθε περίπτωση να οδηγούνται στη ΓΑΔΑ.

Στο κέντρο της Αθήνας η αστυνόμευση είναι μεγάλη, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε καίρια σημεία έχουν τοποθετηθεί άνδρες των ειδικών σωμάτων που διαθέτει η αστυνομία, όπως και τα ειδικά οχήματα τύπου «Αύρα».

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για «τρομοκρατία»

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρεμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ που, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επεδίωξε να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου, στον τόπο της δολοφονίας του, στα Εξάρχεια».

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που φτάνει σε σημεία αυτογελοιοποίησης μέσα από την αντιδημοκρατική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την Επικράτεια. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η φωνή μας δε φιμώνεται! Απέναντι στο όργιο αυταρχισμού και καταστολής, ο λαός και η νεολαία θα αντιτάξουμε τον οργανωμένο μας αγώνα για υγεία, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Δέκα οι κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό Αττική, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Κλειστοί είναι από νωρίς το πρωί της Κυριακής (06/12), οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια, Σεπόλια στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.

Oι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

5.000 αστυνομικοί στο δρόμο - Φόβοι για καταδρομικές επιθέσεις

Η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου οι αστυνομικοί στόχοι να βρίσκονται σε επιφυλακή σήμερα Κυριακή, υπό το φόβο καταδρομικών επιθέσεων όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε περιοχές εκτός κέντρου. Σε κλοιό θα βρίσκονται τα Εξάρχεια, όπου υπάρχουν καλέσματα από το πρωί για συγκεντρώσεις.

Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους στα Εξάρχεια, προκειμένου οι αστυνομικοί να εξακριβώνουν εάν τα άτομα που κυκλοφορούν έχουν στείλει το σχετικό sms και εάν έχουν πάνω τους τα σχετικά έγγραφα μετακίνησης.

Η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων χαρακτηρίζεται ως ένα δυνατό «κρας τεστ» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις «εν τη γενέσει» τους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή να υπάρξει περίπτωση πολυπληθούς συγκέντρωσης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαλυθεί με αστυνομική επέμβαση. Στόχος είναι οι δυνάμεις καταστολής, όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα Δράση, να μη χρειαστεί να έρθουν σε «σύγκρουση» με πολυπληθείς ομάδες συγκεντρωμένων. Για το λόγο αυτό σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης υπάρχουν αστυνομικοί που προχωρούν σε ελέγχους και, αν χρειαστεί, σε προληπτικές προσαγωγές.

Συνολικά στους δρόμους της πρωτεύουσας βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διαταγή Στρατηγού Φλώρου: «Ετοιμάστε όλα τα οπλικά συστήματα» - Κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου