ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

ΕΛΑΣ: Αλλαγή τακτικής στους ελέγχους μετά τα «φάουλ» και τη βία στη Νέα Σμύρνη

ΕΛΑΣ: Αλλαγή τακτικής στους ελέγχους μετά τα «φάουλ» και τη βία στη Νέα Σμύρνη

Νέες εντολές για να αποφευχθούν περιστατικά όπως αυτά της Νέας Σμύρνης δίνονται στους αστυνομικούς καθώς η υπόθεση εξελίσσεται σε «πονοκέφαλο» για την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από μπαράζ συσκέψεων στη ΓΑΔΑ και με φόντο τα βίντεο στα social media για την αστυνομική βία που ασκήθηκε στη Νέα Σμύρνη, οι εντολείς προς τους αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών που συμμετέχουν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού είναι σαφείς.

Να γίνονται έλεγχοι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή και με αποφυγή εντάσεων με πολίτες όπου αυτό είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές της Νέας Σμύρνης.

Βαρύνουσα σημασία στο σκεπτικό αυτό διαδραμάτισε και το επερχόμενο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με τους επιτελείς της ΓΑΔΑ να προσανατολίζονται στην επιστράτευση των ηχητικών μηνυμάτων από περιπολικά με συστάσεις για αποφυγή συνωστισμών αλλά και καταστάσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις.

Η αλλαγή τακτικής γίνεται ενώ αναμένονται οι απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που καλείται να δώσει η ΕΔΕ για να αναζητηθούν οι ευθύνες για τη στάση των αστυνομικών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ύστερα από τις καταγγελίες για αστυνομική βία και τα βίντεο-ντοκουμέντο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικό πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ που είναι άκρως επικίνδυνο; Υπήρξε τελικά επίθεση 30 ατόμων σε βάρος αντρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.; Έπρεπε να επιχειρήσουν σε μία πλατεία γεμάτη κόσμο αστυνομικοί μάχιμης και επιχειρησιακής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.; Ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα κλιμάκωσης ενεργειών;

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση από την Αστυνομία, 30 άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που έκαναν ελέγχους για τα μέτρα Covid-19 στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Υπήρξε, ωστόσο, τέτοιο συμβάν στην πραγματικότητα; Και αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρότι είδαν το φως της δημοσιότητας πολλά βίντεο για τα περιστατικά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, δεν βρέθηκε -μέχρι στιγμής- κάποιο που να πιστοποιεί μία τέτοια επίθεση (αν και ακόμα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί). Σε περίπτωση που δεν υπήρχε επίθεση, ποιος είναι υπεύθυνος για την λανθασμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων; Οι αστυνομικοί που ήταν στο πεδίο και διαβίβασαν «fake news» ή αξιωματικοί που διαχειρίστηκαν κεντρικά το θέμα;

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ Μαρτίου – Πάνω από 2.000 καταγράφηκαν τις πρώτες ώρες