ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Βομβιστές ΑΤΜ με «τζίρο» 1,2 εκατ. ευρώ – Οι «παγίδες» της ΕΛ.ΑΣ. έφεραν συλλήψεις

Βομβιστές ΑΤΜ με «τζίρο» 1,2 εκατ. ευρώ – Οι «παγίδες» της ΕΛ.ΑΣ. έφεραν συλλήψεις

Μπορεί μία σπείρα που ανατινάζει ΑΤΜ να αποκομίσει κέρδος ύψους 1.170.000 ευρώ; Η απάντηση είναι καταφατική και δίνεται από τους άντρες της Ασφάλειας Αττικής που «ξήλωσαν» συμμορία που είχε πραγματοποιήσει 26 επιθέσεις σε Αττική και Κόρινθο.

Πρόκειται για «επαγγελματίες» βομβιστές, οι οποίοι μετά από κάποιες ανεπιτυχείς προσπάθειες να αφαιρέσουν κασετίνες ΑΤΜ μέσω έκρηξης με εύφλεκτο υγρό, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να στήνουν «παγίδες» σε ΑΤΜ που ήταν υποψήφιοι στόχοι της συμμορίας, προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη τους. Ύστερα από πολύμηνες έρευνες και παρακολουθήσεις ειδικού κλιμακίου της Ασφάλειας που συγκροτήθηκε αποκλειστικά με σκοπό την εξάρθρωση της συγκεκριμένης σπείρας, το πρωί της 8ης Ιουλίου πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 30, 33 και 45 ετών. Οι παρακολουθήσεις υποψήφιων στόχων είχαν αποδώσει καρπούς.

Οι συλληφθέντες «χτυπούσαν» ΑΤΜ τουλάχιστον από τις αρχές του 2018. Το modus operandi τους καταδεικνύει ότι πρόκειται για άτομα με «ειδίκευση» στις εκρήξεις, που έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των επιθέσεων τους, καθόσον οι ώρες που «χτυπούσαν» ήταν οι πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί.

Εντόπιζαν ΑΤΜ Τραπεζών, που ήταν σε απομακρυσμένες περιοχές, εγκατεστημένα είτε σε Σούπερ Μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους και αρχικά με την χρήση εύφλεκτων αερίων και στη συνέχεια με εκρηκτικές ύλες, πραγματοποιούσαν έκρηξη και αφαιρούσαν είτε ολόκληρες τις κασετίνες είτε τα χρήματα που αυτές περιείχαν και διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε κλεμμένα οχήματα.

Οι δράστες πλησίαζαν με το όχημα τους το ΑΤΜ που επιθυμούσαν να διαρρήξουν και ο συνοδηγός με γρήγορες κινήσεις τοποθετούσε τον σωλήνα διοχέτευσης αερίου και με σπινθήρα που προκαλούσε, είτε με μπαταρία είτε με TASER, έδινε έναυση, πραγματοποιώντας την έκρηξη στο ΑΤΜ.

Έπειτα από ανεπιτυχείς απόπειρες διάρρηξης, κατά τις οποίες πραγματοποίησαν μεν έκρηξη αλλά δεν κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τα χρήματα, αναβάθμισαν τον τρόπο δράσης τους και άρχισαν να πραγματοποιούν τις εκρήξεις με στέρεο εκρηκτικό που τοποθετούσαν μέσα στο ΑΤΜ.

Τέλος, όταν ξεκίνησαν να επιλέγουν και υποκαταστήματα Τραπεζών για να πραγματοποιήσουν τα χτυπήματά τους, χρησιμοποιούσαν κλεμμένα οχήματα, βαρέως κυρίως τύπου, για να εισέρχονται στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων και τα οποία και στη συνέχεια εγκατέλειπαν στο σημείο.

Ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της εγκληματικής τους δραστηριότητας, αφού κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, φορούσαν γάντια και μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην αφήσουν ίχνη τους στα σημεία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα πυρπολούσαν είτε τα περίελουζαν με χλωρίνη προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φιάλη υγραερίου, ηλεκτρικά καλώδια, φυτίλια, πιστόλι, φυσίγγια, λοστοί, βαριοπούλα, μικροποσότητα κάνναβης, πλήθος ρολογιών, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού - EMA: Νέες παρενέργειες από Pfizer - Moderna - Συστάσεις για AstraZeneca και J&J