ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Τι ψάχνει το Ανθρωποκτονιών – Ποιοι θα δώσουν κατάθεση

Τα τρία αγγελούδια που έχασαν τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες στην Πάτρα
Τα τρία αγγελούδια που έχασαν τη ζωή τους υπό περίεργες συνθήκες στην Πάτρα

Πάτρα: Για τους τρεις αιφνίδιους θανάτους των παιδιών έχουν σχηματιστεί ισάριθμες δικογραφίες

Νέος κύκλος ερευνών ανοίγει από τους έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για τις συνθήκες θανάτου των τριών ανήλικων κοριτσιών από την Πάτρα που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα τριών ετών.

Η ανάθεση της υπόθεσης στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών δείχνει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου οι αστυνομικοί να πάρουν καταθέσεις από τους ιατροδικαστές που έκαναν τις νεκροψίες στις σορούς των τριών παιδιών, όπως και από το προσωπικό των παιδιατρικών νοσοκομείων που χειρίστηκαν τα περιστατικά.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, στόχος της έρευνας είναι να διευκρινιστεί εάν οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Για κάθε ένα από τους αιφνίδιους, όπως χαρακτηρίστηκαν, θανάτους των παιδιών έχουν σχηματιστεί ισάριθμες δικογραφίες, τις οποίες θα συγκεντρώσουν και θα μελετήσουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών.

«Στόχος είναι οι επικεφαλής της έρευνας να αποκτήσουν μία κεντρική εικόνα για το τι έχει συμβεί. Δηλαδή, να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία που περιέχονται στους τρεις φακέλους που αφορούν στους ισάριθμους θανάτους. Στη συνέχεια, θα μπορούν να κάνουν στοχευμένη έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Στη συνέχεια, και αφού δηλαδή αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για την υπόθεση, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής θα καλέσουν για κατάθεση τους γονείς των τριών κοριτσιών. Προηγουμένως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα έχουν πάρει ήδη κατάθεση από τους ιατροδικαστές που χειρίστηκαν τις υποθέσεις.

Κάποιοι από τους ιατροδικαστές φέρονται να μη μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου των παιδιών είτε να διαπίστωσαν παθολογικής φύσης προβλήματα. Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί νεκροψίες που δεν φώτισαν τα αίτια θανάτου. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις. Αυτές είναι που αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση. Πρόκειται, ωστόσο, για χρονοβόρα διαδικασία.

Έμπειροι αστυνομικοί της Ασφάλειας αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που καλούνται να διαλευκάνουν μία τέτοια υπόθεση. «Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σίγουρα τίποτα δε πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν ένα προς ένα από την αρχή», λέει αστυνομική πηγή.

Η ανακοίνωση των γονιών των τριών παιδιών

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του ζευγαριού έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του ζευγαριού, στην οποία αναφέρεται:

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ''έφυγαν'' τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:

Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην πατραϊκή κοινωνία, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν.

Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ''ρίξουν φως' στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Γιατί πήγε στο Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα ο φάκελος για τα νεκρά κοριτσάκια

Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ο φάκελος για τον θάνατο των τριών κοριτσιών

Πάτρα: Ξεσπά ο πατέρας των τριών παιδιών - «Έχουν πει πολλά» - Τι θα ερευνήσει η εισαγγελία

Τραγωδία στην Πάτρα: Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο 3 κοριτσιών σε διάστημα τριών ετών

Πάτρα: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας - Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής