ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ. στην «πειρατική» τηλεόραση: Αποκαλυπτικοί διάλογοι – «Παίζει να μας βρουν;»

Χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ. στην «πειρατική» τηλεόραση: Αποκαλυπτικοί διάλογοι – «Παίζει να μας βρουν;»
UNSPLASH.

Νέο μεγάλο «χτύπημα» κατά της «πειρατείας» συνδρομητικής τηλεόρασης, με συλλήψεις μελών.

Την 1η Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν εννέα βασικά μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνονται ακόμη τρία μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.

Οι διάλογοι μεταξύ «πειρατών» και των παράνομων χρηστών, τους οποίους φέρνει το STAR στο «φως», είναι αποκαλυπτικοί:

– «Έλα (…), υπάρχει πρόβλημα με το σήμα; Δεν βλέπω τίποτα, είναι μαύρο».

– «Αδελφέ, τα έκλεισα για λίγο όλα γιατί έπιασαν κάτι άλλους πειρατές και φοβάμαι».

– «Μη μου λες τέτοια. Παίζει να μας βρουν;».

– «Αν γνώριζαν ότι θα έβλεπες παράνομο περιεχόμενο, θα μας είχαν πιάσει ήδη».

«Πλήρωνα κάθε έξι μήνες. Λίγο πιο κάτω από 100 ευρώ ήταν, πλήρωσα για έναν χρόνο και είχα και έκπτωση. Όμως, η συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί, μετά έμαθα ότι τους έπιασαν και πέταξα το μηχάνημα γιατί φοβήθηκα», ανέφερε χρήστης «πειρατικού» περιεχομένου.

Τα ετήσια έσοδα – «μαμούθ»

Τα ετήσια έσοδα της «πειρατικής» τηλεόρασης στην Ελλάδα φθάνει και ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλούνται από περίπου 500.000 – 700.000 παράνομους χρήστες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Μόνο μέσα στο 2023, έχουν εξαρθρωθεί οκτώ υποθέσεις «πειρατείας», οι τέσσερις εκ των οποίων σε κακουργηματικό χαρακτήρα (εγκληματικής οργάνωσης). Το τελευταίο τρίμηνο, είχαν εντοπισθεί τρεις υποθέσεις με εμπλεκόμενους πάνω από 20.000 «πελάτες», έχοντας κέρδη ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον τέσσερις Κρητικοί εμπλέκονται στο κύκλωμα

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν ακόμα και την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μεταξύ των δέκα που «έπιασε» η αστυνομία, βρίσκονται τρεις άνδρες από το Ηράκλειο Κρήτης, ηλικίας 60, 42 και 37 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας ακόμη Κρητικός, ηλικίας 44 ετών, ο οποίος διαμένει στην Αττική.

Πάντως, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι περισσότερα και γίνεται προσπάθεια από τις Αρχές για την ταυτοποίηση εκείνων. Μεταξύ αυτών και δύο πρόσωπα που φέρονται να είχαν αρχηγικό ρόλο στο εγκληματικό δίκτυο.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε βάλει ακόμα και αγγελίες είτε σε κλειστές ομάδες στο Facebook είτε σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, για την παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών σε επαγγελματίες αλλά και ιδιώτες.

Βασική επιδίωξη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών υπηρεσιών και αυτό το επιτύγχαναν με τη δημιουργία ενός δικτύου εξυπηρετητών (servers) που θα αναμετάδιδαν μέσω του διαδικτύου (streaming) τις συνδρομητικές υπηρεσίες και στη συνέχεια, με τη δημιουργία δικτύων μεταπωλητών αναλάμβαναν την ανεύρεση πελατών και την τεχνική υποστήριξη αυτών.

Οι «πελάτες» κατέβαλαν σαφώς μικρότερη συνδρομή απ’ αυτή των εταιρειών στους μεταπωλητές και εκείνοι με την σειρά τους παρακρατούσαν το 50% της συνδρομής και το υπόλοιπο το παρέδιδαν στα αρχηγικά μέλη του δικτύου.

Όλοι οι συλληφθέντες μετήχθησαν στην Αθήνα, οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής και ήδη έχουν λάβει προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Σχετικές ειδήσεις