ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Άγαλμα της θεάς Υγείας προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στη Σπάρτη: Εικόνες - ντοκουμέντο

Άγαλμα της θεάς Υγείας προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι στη Σπάρτη: Εικόνες - ντοκουμέντο

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας - Οι δράστες είχαν στην κατοχή τους αρχαία αντικείμενα, μεγάλης αξίας - Προσπάθησαν να πουλήσουν στο εξωτερικόακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας - Δείτε τις φωτογραφίες - ντοκουμέντο που έδωσε στο «φως» η Ελληνική Αστυνομία.

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν στις 23 Μαρτίου 2018 στη Σπάρτη τρία άτομα, ηλικίας 44, 48 και 57 ετών, κατηγορούμενοι για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ιωάννα Ροτζιώκου, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις κατοχής, μεταφοράς και περαιτέρω διάθεσης αρχαίων αντικειμένων, σημαντικής αξίας.

Στην κατοχή των συλληφθέντων και συγκεκριμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 57χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα της Θεάς Υγείας, ελληνιστικών χρόνων, με την πλίνθο του, μήκους 55 περίπου εκατοστών, το οποίο φαίνεται να προοριζόταν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση αρμοδίων αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας το μαρμάρινο άγαλμα είναι σημαντικής αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας και εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου, ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,

  • δύο ανιχνευτές μετάλλων,
  • δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,
  • δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
  • τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • ένα σπρέυ πιπεριού,
  • οχτώ κινητά τηλέφωνα,
  • ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
  • Το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.


Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις εικόνες - ντοκουμέντο

Διαβάστε επίσης:

Αναστάτωση στη Χίο: Οι δύο «εκρήξεις» και τα τουρκικά μαχητικά

Ο Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για κακοκαιρία – Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα

Ρoή Ειδήσεων