ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως και 1.000 ευρώ - Πότε θα δοθούν

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δείτε ΕΔΩ αν θα πάρετε έως και 1.000 ευρώ - Πότε θα δοθούν
PIXABAY

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πριν από τα Χριστούγεννα 200.000 νοικοκυριά των πλέον ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 1.000 ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στην ομιλία του κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα πάρουν πριν από τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα», ανέφερε ο πρωθυπουργός για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι δικαιούχοι είναι:

  • Οι μακροχρόνιοι άνεργοι
  • Οι πολύτεκνες οικογένειες
  • και οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ.

«Με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους, από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατομμύρια ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να λάβουν το μέρισμα σε μετρητά οι 200.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια εφάπαξ μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης ή του τέλους επιτηδεύματος.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, φέρνοντας ελαφρύνσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις.

ΕΝΦΙΑ: Εξετάζεται μείωση από το 2020 - Τι θα ισχύει για τα αγροτεμάχια

Σε νέα μείωση του πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλα τα σενάρια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στη μείωση του φόρου χωρίς όμως να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε βέβαιος για την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο .

Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών τα επιπλέον χρήματα θα προκύψουν από την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών που θα ολοκληρωθεί όπως είπε τον Μάιο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε αγροτεμάχια.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός σε νεκροταφείο: Χήρα έβαλε κρυφή κάμερα στον τάφο του άντρα της –«Πάγωσε» με αυτό που είδε