ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Βούλευμα κρίνει συνταγματική τη διάταξη για την απιστία στελεχών τραπεζών

Άρειος Πάγος: Βούλευμα κρίνει συνταγματική τη διάταξη για την απιστία στελεχών τραπεζών

Ομόφωνα έκρινε συνταγματική το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου τη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών.

Το ΣΤ΄ τμήμα με βούλευμα που εξέδωσε απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο, με την έκδοση του σημερινού βουλεύματος, δεν κλείνει οριστικά το εάν βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων ή όχι το άρθρο 405 του νέου Ποινικό Κώδικα, που προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Έπειτα από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου (δηλαδή όχι στο ακροατήριο αλλά κεκλεισμένων των θυρών) δύο ακόμη υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 έχει αναβληθεί.

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου μια ακόμη υπόθεση η οποία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ακόμη μιας υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος, η οποία πιθανά θα αναβληθεί και αυτή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Πάντως, δικαστικές και εισαγγελικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι το επίμαχο θέμα θα επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξέλιξη - «βόμβα»: Μετά τον Λιγνάδη και δεύτερος ηθοποιός στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα