ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παραβίασε τα μέτρα, απέφυγε το πρόστιμο και το λουκέτο - Πώς γλίτωσε την αναστολή λειτουργίας

Παραβίασε τα μέτρα, απέφυγε το πρόστιμο και το λουκέτο - Πώς γλίτωσε την αναστολή λειτουργίας

Στην αναστολή του προστίμου των 3.000 ευρώ και του 15μερου «λουκέτου» σε καφετέρια στα Δερβενοχώρια, που φέρεται να παραβίαζε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊου, λόγω της πιθανότητας «οικονομικής κατάρρευσης» προχώρησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς με την υπ. αριθμ. 14/2021 απόφασή του.

Κεντρικός άξονας του σκεπτικού των δικαστών είναι η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης, αλλά και η δυσανάλογη ζημία που θα υποστεί ο καταστηματάρχης, αν τελικά γίνει δεκτή η προσφυγή του κατά του προστίμου έπειτα από καιρό. Σημειώνεται, ότι σε Πρωτοδικεία μεγάλων πόλεων μια τέτοια υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί σε 2-3 χρόνια.

Μάλιστα, οι δικαστές δέχτηκαν την αίτηση αναστολής της ιδιοκτήτριας της καφετέριας και ανέστειλαν την εκτέλεση της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας του καταστήματος, «υπό τον όρο ότι το κατάστημα του αιτούντος θα λειτουργεί σύμφωνα τις νόμιμες υποχρεώσεις του και τηρώντας τα εκάστοτε θεσπιζόμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού (covid-19)», μέχρι να εκδικαστεί και δημοσιευθεί οριστική απόφαση επί της προσφυγής του.

Η υπόθεση τοποθετείται την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, όταν διενεργήθηκε επιτόπιος αστυνομικός έλεγχος στο καφέ που διατηρούσε η αιτούσα. Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και περίπου στις 18.30 το απόγευμα κλιμάκιο της αστυνομίας μπήκε στη συγκεκριμένη καφετέρια και διαπίστωσε ότι «η αιτούσα λειτουργούσε την εν λόγω επιχείρηση και παρείχε «υπηρεσίες σε τρεις πελάτες»». Κατά τη συνήθη πρακτική και βάσει των όσων προβλέπονται από το νόμο, επιβλήθηκε σε βάρος της πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματός της για χρονικό διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Η ιδιοκτήτρια της καφετέριας προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. «Η αιτούσα υποστηρίζει ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης θα της προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη, συνιστάμενη, κατά τα προβαλλόμενα, στον οικονομικό κλονισμό της επιχείρησής της λόγω αδυναμίας εκπληρώσεως των ανειλημμένων οικονομικών της υποχρεώσεων και στη, συνακόλουθη, στέρηση των στοιχειωδών μέσων βιοπορισμού τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειάς της.» Μάλιστα, η ίδια εξήγησε ότι η επιχείρησή της είναι νεοσύστατη και το επιβληθέν σε βάρος της πρόστιμο είναι υπέρογκο για τις περιορισμένες οικονομικές της δυνατότητες, συμπληρώνοντας ότι «η τυχόν δε καταβολή του καθώς και η αναστολή λειτουργίας του καταστήματός της, θα επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη οικονομική της κατάσταση».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές εξηγούν ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η επιχείρησή της είναι μια νεοσύστατη ατομική επιχείρηση, η οποία λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2020, την υποχρέωσή της να καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα του καταστήματός της καθώς και να ανταποκρίνεται στην εξόφληση των τακτικών οφειλών της, το γεγονός ότι η προαναφερθείσα δραστηριότητα της με Κ.Α.Δ. 56.30 («καφέ- μπαρ») ανήκει στις πληττόμενες από τη λήψη των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού (covid-19) δραστηριότητες, και το ποσό του επιβληθέντος με την προσβαλλόμενη απόφαση προστίμου (3.000 ευρώ), το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με τα προεκτεθέντα φορολογητέα εισοδήματα της αιτούσας κρίνει ότι η άμεση εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης και η συνεπεία αυτής, σφράγιση του επίδικου καταστήματος για 15 ημερολογιακές ημέρες καθώς και η άμεση καταβολή του ανωτέρω ποσού του προστίμου, θα προκαλέσει στην αιτούσα ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, σε περίπτωση ευδοκίμησης της προσφυγής της».

Αναστολή προστίμου λόγω του πρώτου lockdown

Λίγους μήνες νωρίτερα, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς είχε αναστείλει πρόστιμο και «λουκέτο» ενός ουζερί στη Θήβα, που φέρεται να παραβίαζε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το σκεπτικό το δικαστών τότε, ήταν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και η οικονομική ζημία που υπέστησαν από αυτό, αλλά και η δυσανάλογη ζημία που θα υποστεί ο καταστηματάρχης, αν τελικά γίνει δεκτή η προσφυγή του έπειτα από καιρό.

Σε αυτή την υπόθεση είχε διενεργηθεί έλεγχος σε ουζερί στη Θήβα και διαπιστώθηκε μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών στον υπαίθριο χώρο. Οι αποστάσεις ήταν 1,28 εκ. και 1,25 εκ. αντί της προβλεπόμενης 1,70 εκ και εξαιτίας αυτής της διαπίστωσης επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επί 15 ημέρες.

«Από τα προαναφερθέντα προσκομιζόμενα στοιχεία του αιτούντος, προκύπτει ότι αυτός εμφάνισε σημαντική ζημία κατά τα δύο τελευταία έτη λειτουργίας της επιχείρησης του και ότι έχει τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, ιδίως, δαπάνες μισθοδοσίας, καταβολής μισθώματος και διατροφής των δύο ανήλικων τέκνων του. Επιπροσθέτως, η προαναφερθείσα δραστηριότητα του με Κ.Α.Δ. 56.30 ανήκει στις πληττόμενες από τη λήψη των προληπτικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊου (COVID-19) δραστηριότητες, για την οποία του επιβλήθηκε η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος του για χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, το ποσό του επιβληθέντος με την πρώτη προσβαλλόμενη απόφαση προστίμου (3.000,00 ευρώ) κρίνεται υψηλό εν όψει των προεκτεθέντων οικονομικών δεδομένων του» ανέφερε η 52/2020 απόφαση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.