ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων για την πυρκαγιά στο Μάτι

 fotia mati
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μια διάταξη του εισαγγελέα εφετών έπειτα από προσφυγή συγγενών θυμάτων, διευρύνει τον κύκλο των κατηγορουμένων για την πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

Πρόκειται για τον πρώην υψηλόβαθμό αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. (αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020) Χαράλαμπο Συρογιάννη, ο οποίος με διάταξη της εισαγγελίας Εφετών καθίσταται κατηγορούμενος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς, όπως ζητούσαν συγγενείς θυμάτων.

Ειδικότερα, δυο συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς κατέθεσαν έγκληση κατά των Αριστείδη Ανδρικόπουλου πρωην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και Χαράλαμπου Συρογιάννη, υποδιοικητή της ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΛ.ΑΣ. (Υ.Ε.Μ.Ε.Α). Με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών η έγκληση απορρίφθηκε αλλά οι συγγενείς προσέφυγαν σε δεύτερο βαθμό με την αντεισαγγελέαα Εφετών κ. Ζωή Νικολάου να κάνει δεκτή την προσφυγή εν μέρει.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του Χαράλαμπου Συρογιάννη. «Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας. Εξάλλου, τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές» αναφέρει στη διάταξη.

Αντίθετα, με την ίδια διάταξη απορρίφθηκε το σκέλος εκείνο της προσφυγής που αφορούσε στον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, καθώς η εισαγγελέας έκρινε ότι την ημέρα της πυρκαγιάς αλλά και την επόμενη βρίσκονταν σε νόμιμη άδεια, την οποία είχε αιτηθεί από τις 20 Ιουλίου του 2018.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2021: Ανάσταση στις 9 με πιστούς και πασχαλινό τραπέζι με self test- Τι εισηγούνται οι ειδικοί