ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κακουργηματικές διώξεις για επιχορηγήσεις 2 εκατ. ευρώ

ΚΕΕΛΠΝΟ
Στη δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2007-2009.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την άσκηση κακουργηματικής δίωξης παρήγγειλε η Οικονομική Εισαγγελία σε βάρος 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

Η ποινική δίωξη αφορά συνολικά 13 άτομα για πέντε περιπτώσεις επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και συγκεκριμένης μητρόπολης, για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ.

Η έρευνα που διήρκησε περισσότερο από 10 χρόνια έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ τη διετία 2007-2009, ενώ σε δύο εκ των πέντε υποθέσεων φέρεται να εμπλέκεται και Μητροπολίτης, μέλος Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ για πολλά χρόνια.

Η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι εισαγγελείς ήταν «χαώδης» ενώ αρκετά από το ζητούμενα έγγραφα είχαν… χαθεί και απαιτήθηκε η ανάκτησή τους. Μάλιστα, ολοκληρώθηκε μόνο ένα μέρος της εισαγγελικής έρευνας, που είχε ξεκινήσει το 2012 με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο όγκος της δικογραφίας είναι τεράστιος και τον λόγο αυτό αναμένεται να ζητηθεί από η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία είναι αρμόδια για την άσκηση των διώξεων.

Οι πέντε υποθέσεις

Σε επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ σε Μητρόπολη της Αττικής αφορά η πρώτη υπόθεση. Αν και η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Κατά το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη υπόθεση που περιέχεται στη δικογραφία αφορά σε σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Για το σκοπό αυτό καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, αλλά διαπιστώθηκε ότι μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι, ενώ δεν προέκυψε η διάθεση των εντύπων άλλου. Μάλιστα, οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων.

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς όμως να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε ότι δημιουργήθηκε ποτέ!

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3 Ιουλίου 2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε έξι δημοσιογράφους, ενώ φαίνεται ότι εργάστηκε μόνο ένας εξ αυτών.

Η τελευταία περίπτωση αφορά σε οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας, στην οποία δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ανήλθε τελικά σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Σημειώνεται, ότι για τις περίπου 500.000 επιπλέον χιλιάδες, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.

Την ίδια στιγμή, η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Στον αντίποδα, το δρόμο για το αρχείο λόγω μη επαρκών ενδείξεων παίρνουν μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.