ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις
Η ανακοίνωση της ΕΝΔΕ
ende.gr

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στην κριτική για το βούλευμα που εκδόθηκε και οδηγεί στο ειδικό δικαστήριο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Τουλουπάκη.

Απάντηση στην κριτική και τα σχόλια γύρω από το βούλευμα που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και οδηγεί στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπακη δίνει μέσω ανακοίνωσης η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ανακοίνωση:

«Με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε και δύνανται να αποτελούν προϊόν «δημόσιας διαβούλευσης». Αντίθετα, εκδίδονται και δημοσιεύονται, διαχρονικά, από τους Δικαστικούς Λειτουργούς, στο όνομα του Ελληνικού Λαού, κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η υπεύθυνη κριτική των δικαστικών αποφάσεων προϋποθέτει, συνεπώς, γνώση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων δικαίου, αλλά και των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται το σύγχρονο Κράτος Δικαίου, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται έγκυρα επί των θεμάτων απονομής της Δικαιοσύνης.

Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας επιτελούν, διαχρονικά, το καθήκον τους με ευσυνειδησία και πλήρη γνώση του δικαίου και συνεπώς οι κριτές των Δικαστών οφείλουν να αυτοπεριορισθούν στον θεσμικά προβλεπόμενο ρόλο τους, να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο «πολιτικό παιχνίδι» και να μην υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους την καθοριστική συμβολή της Δικαιοσύνης στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής».