ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Άκυρη η απόφαση για απαλλαγή μαθητών από τα θρησκευτικά για τυπικούς λόγους

ΣτΕ: Άκυρη η απόφαση για απαλλαγή μαθητών από τα θρησκευτικά για τυπικούς λόγους
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Στην ακύρωση της υπουργικής απόφαση του προηγούμενου ετους, κατά το σκέλος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών και μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι λόγοι ήταν τυπικοί, καθώς δεν προηγήθηκε της έκδοσής της η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Με την 1478/2022 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή αίτηση γονέων, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 κοινής υπουργικής αποφάσεως κατά το μέρος που ρυθμίζεται η απαλλαγή των μαθητών -μαθητριών από το μάθημα των θρησκευτικών. Ειδικότερα, με την αίτησή τους ζητούσαν την ακύρωση της επίμαχης ΚΥΑ αφενός μεν καθ΄ο μέρος αφορά στις προϋποθέσεις απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, αφετέρου δε καθ' ο μέρος με αυτήν προβλέπεται η εναλλακτική απασχόληση των απαλλασσόμενων από το μάθημα των θρησκευτικών μαθητών και μαθητριών αντί να προβλέπεται η διδασκαλία ισότιμου μαθήματος συναφούς περιεχομένου με το μάθημα των θρησκευτικών.

Οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής/διευθύντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο των διδασκόντων αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο που απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές είναι συνταγματικώς ανεκτή, ως μεταβατική, μέχρι την οριστική ρύθμιση του θέματος εντός ευλόγου χρόνου. Και ως εύλογος χρόνος κρίνεται το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023.

Με την ίδια απόφαση κρίθηκε ότι «πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξεως απαιτείτο, ως ουσιώδης τύπος, η παροχή γνώμης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, δεν υπάρχει». Έτσι, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη ως προς όλες τις διατάξεις της που αφορούν την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.