ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ απαντά στον Γεωργιάδη για το βούλευμα της Novartis

Η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ απαντά στον Γεωργιάδη για το βούλευμα της Novartis
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Tα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτE εξέδωσαν ανακοίνωση για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Αιχμηρή απάντηση στον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του σχετικά με το βούλευμα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis δίνουν μέσω ανακοίνωσης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Την «αποδοκιμασία» τους εκφράζουν στην ανακοίνωση τους οι δικαστές, κάνοντας λόγο για «αμετροέπεια» του κ. Γεωργιάδη και στηρίζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη, τον οποιο χαρακτήρισαν ως έναν «δικαστή εφάμιλλο των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη». Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Γεωργιαδης αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρωην πρόεδρο του ΣτΕ σε τοποθέτηση του για το θέμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού. Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.

Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει.