ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε η πρώην εισαγελλέας Γεωργία Τσατσάνη

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε η πρώην εισαγελλέας Γεωργία Τσατσάνη

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη συνεχίστηκε η δίκη των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπακη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά το κατηγορητήριο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται «να παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη που διενεργούσε προκαταρτική εξέταση σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και της υπέδειξε με φορτικότητα συγκεκριμένο δικονομικό χειρισμό της υπόθεσης, ήτοι την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε».

Κατά την έναρξη της κατάθεσή της, η κα. Τσατάνη υποστήριξε πως σε όλη την πορεία της στο εισαγγελικό σώμα «δεν υπήρχε ούτε ψήγμα ότι δεν ενήργησα επαρκώς στα καθήκοντα μου. Ενεργούσα με κοσμικότητα και ήθος». Η ίδια έκανε λόγο για υπηρεσιακή βλάβη στην πορεία της και καταφέρθηκε σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με όσα έχει αναφέρει σε υπομνήματα του σε βάρος της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν σχετίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την βομβιστική ενέργεια σε βάρος της, αλλά επανέλαβε ότι έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα στην καριέρα της.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι είχε υποβάλλει αναφορά αρμοδίως για τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε βάρος της. «Αναφέρομαι εξ’ ολοκλήρου σε ότι έχω απαντήσει στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αλλά και στην ανακρίτρια κα. Αλεβιζοπουλου» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Δεν μου ήταν εύκολο και δεν ξύπνησα ένα πρωί για να καταγγείλω τον υπουργό Δικαιοσύνης στην εποχή της παντοδυναμίας του».

Τον Δεκέμβριο του 2014 ανατέθηκε με παραγγελία της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Γκοτζαμάνη στη μάρτυρα η υπόθεση του Ανδρέα Βγενοπούλου. «Χειρίστηκα την υπόθεση με μεγάλη σοβαρότητα. Παρέδωσα τη διάταξη μου 13 μήνες αργότερα. Έθεσα προσωρινά στο αρχείο την υπόθεση. Κατά το χρόνο που χειρίστηκα τη δικογραφία, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, έχω απευθύνει παραγγελία προς την κα. Ράικου, με διαφορά θέματα για να προβεί σε ανακριτικές πράξεις. Μεταξύ των άλλων ζήτησα να ερευνηθεί αν υπάρχουν συναφείς δικογραφίες για να συνενώσω» ανέφερε η κα. Τσατάνη.

«Δεν είχα καμία γνωριμία με τον κατηγορούμενο. Δεν είχα καμία επικοινωνία ούτε τυχαία στην Ευελπίδων. Τον γνώρισα στη συντονιστική συνάντηση για θέματα συνδρομής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ευγενικά ζήτησα να μην είναι παρών στη συζήτηση. Του είπα "δεν μπορείτε να βρίσκεστε εδώ". Εκ των υστέρων νομίζω ότι ενδεχομένως άνοιξε ο ασκός του Αιόλου σε βάρος μου» ανέφερε.

Η ίδια εξήγησε ότι έπειτα από μια δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, θεώρησε ότι μπορεί να έχει παραπληροφορηθεί σχετικά με τους λόγους που εκείνη ζήτησε τη συνένωση των δικογραφιών Βγενοπούλου. «Ζήτησα το τηλέφωνο του, μιλήσαμε και πήγα με το υπηρεσιακό μου αυτοκίνητο στο υπηρεσιακό του γραφειο. Δεν ήταν συνάντηση για καφέ. Είχαμε μια ολιγόλεπτη συζήτηση για τις οικογένειας μας. Μου είπε ότι φέρθηκα με σκληρότητα στην υπόθεση Αγγέλου (σς: είχε επιβληθεί τεράστια εγγύηση), ενώ άφησε αιχμές ότι αφαίρεσα τη δικογραφία Βγενοπούλου από την εισαγγελία διαφθοράς για να ευνοήσω το Βγενόπουλο. Πέρασε μια εβδομάδα και δέχτηκα δυο κλήσεις του. Τον κάλεσα πίσω και μου είπε με επιθετικό τρόπο ότι δεν έχω επιστρέψει τη δικογραφία Βγενοπούλου και πρέπει να την επιστρέψω για να κάνω Χριστούγεννα και μου είπε για ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, υποστήριξε ότι η τότε εισαγγελέας διαφθοράς Ελενη Ράικου συμφωνούσε στη συνένωση των δικογραφιών Βγενοπούλου και την ανάληψη τους από την ίδια.

Πρόεδρος: Σε εμάς είπε ότι διαφωνούσε. Και μάλιστα ότι «είχα τόσα νεύρα που φώναζα». Είπε ότι της αφαιρέσατε τη δικογραφία και υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία πειθαρχικά στη συνέχεια.

Μάρτυρας: Είναι η άποψη της.

Προεδρος: Ή είναι αληθινά αυτά που περιγράφει ή δεν είναι.

Μάρτυρας: Εγώ λέω τα ίδια πράγματα από την πρώτη μέρα. Την επισκέφθηκα και της εξήγησα. Εκείνη έπαιρνε ακόμα εξηγήσεις. Δε σημαίνει ότι οποιος δίνει εξηγήσεις θα προχωρήσει η υπόθεση και ασκηθεί δίωξη.

Προεδρος: Δεν ήταν υπόθεση της εισαγγελιας διαφθορας; Με ποια διάταξη πήρατε την υπόθεση από τη Ράικου;

Μάρτυρας: Με τους κανόνες περί συνάφειας.

Πρόεδρος: Κάποιο όργανο έχει αποφασίσει αν είχατε αρμοδιότητα να πάρετε τη δικογραφία; Έχει αποφανθεί όργανο της Δικαιοσύνης;

Μάρτυρας: Άλλο όργανο σε σχέση με εμένα που να αποφαίνεται σε σχέση με εμένα δε γνωρίζω.

Πρόεδρος: Το πειθαρχικό συμβούλιο;

Μάρτυρας: Δε με δικαίωσε κατά πλειοψηφία. Μεταξύ άλλων έλεγαν ότι έθιξα το κύρος της Δικαιοσύνης.

Προεδρος: Κατά τη συνάντηση σας πως ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος; Ήταν μειωτικός;

Μάρτυρας: Ήταν. Πήγα μόνο για ένα σκοπό για να σταματήσει η καταρράκωση της οικογένειας μου.

Πρόεδρος: Όταν πήγατε εκεί το ξέρατε ότι θα κουβεντιάζατε αυτό το ζήτημα (Βγενοπουλος);

Μαρτυρας: Γι’ αυτό πήγα!

Πρόεδρος: Οταν σας είπε ότι δεν έπρεπε να πάρετε τη δικογραφία και πως θέλετε να ευνοήσετε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν ήταν η γνώμη του;

Μάρτυρας: Δεν ήταν η γνώμη του. Ήθελε να με εξωθήσει να αφήσω τη δικογραφία.

Προεδρος: Εσείς πήγατε όμως…Υπάρχει στην πρώτη συνάντηση για ποινική αξιολόγηση;

Μάρτυρας: Οταν μου λέει γύρνα πίσω τη δικογραφία στη Ράικου;

Παπαγγελόπουλος για Αθανασίου

Ψευδή χαρακτήρισε την κατάθεση του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την κατάθεση του πρώτου.

«Όσα είπε ο κύριος Αθανασίου είναι ψέματα. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα ή ο Αθανασίου να ψεύδεται και εγώ να λέω την αλήθεια ή εγώ να ψεύδομαι και εκείνος να λέει την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση έχει διαρπάξει ποινικά αδικήματα. Αν ψεύδεται έχει διαπράξει ψευδορκία μάρτυρα κατ΄εξακολούθηση. Αν όσα είπε είναι αληθή, έχει διαπράξει το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας ή έστω της παράβασης καθήκοντος. Έπρεπε πάραυτα να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος μου ή το λιγότερο να αναφερθεί αρμοδίως. Εάν ο Αθανασίου ψεύδεται είναι εύκολα αντιληπτό το ηθικό θέμα, πρόδωσε μια φιλία, θέλησε να απομειώσει τα χρόνια της φιλίας μας για να μειώσει το ηθικό έλλειμμα των πράξεων του. Επέδειξε πρωτοφανή αχαριστία σε βάρος μου. Αν λέει αλήθεια, ότι ανέχθηκε την απαράδεκτη συμπεριφορά μου ως υπουργού, γιατί όπως είπε, χωρίς να ντρέπεται ήθελε να κάνει τις δουλειές του, γιατί ήθελε να ανανεώσω τη θητεία του, αποδεικνύεται αμοραλιστής και καιροσκόπος από τα ίδια του τα λόγια. Βρέθηκαν τρεις επίορκοι να τα φορτώσουν σε εμένα και να καταθέσουν εναντίον μου» ανέφερε ο κατηγορούμενος.