ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τροχαίο Βουλή: Ενοχή του οδηγού ζητά ο εισαγγελέας - Τι είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του

Τροχαίο Βουλή: Ενοχή του οδηγού ζητά ο εισαγγελέας - Τι είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του οδηγού που ευθύνεται για τροχαίο στη Βουλή

Αύριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για το τροχαίο δυστύχημα που στέρησε τη ζωή στον 23χρονο Ιάσωνα Λαλαούνη έξω από το κτίριο της Βουλής το 2021, όταν συγκρούστηκε η μηχανή του με βουλευτικό όχημα που έκανε παράνομη στροφή για να μπει στο κτίριο.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του οδηγού που ευθύνεται για τροχαίο, λέγοντας: «Δεν επέδειξε κατηγορούμενος την οφειλόμενη προσοχή και με αυτήν την αμέλεια προκάλεσε το θάνατο του Ιάσωνα Λαλαούνη, οδηγώντας απερίσκεπτα και μη σεβόμενος τον ΚΟΚ. Γνώριζε πολύ καλά πως απαγορευόταν και ακολούθησε την παρακινδυνευμένη πρακτική».

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «συνυπαιτιότητα του θανόντος, που οδηγούσε πάνω από νόμιμο όριο ταχύτητας και αντιλήφθηκε πως το ταξί είχε ακινητοποιηθεί, αλλά αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψιν στην επιμέτρηση ποινής. Το βαρύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο. Ζητώ την ενοχή του όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο».

Η απολογία

«Να πω ότι λυπάμαι. Έφυγε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο. Μακάρι να είχα τη δύναμη αν έρθω σε επικοινωνία με την οικογένεια πιο νωρίς». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του οδηγού του βουλευτικού αυτοκινήτου που συγκρούστηκε το 2021 έξω από τη Βουλή με τη μηχανή του Ιάσωνα Λαλαούνη, στέλνοντας στο θάνατο τον 23χρονο.

«Υπηρετώ στην υπηρεσία από το 2018 μέχρι και εκείνη την μέρα έμπαινα από αυτό το σημείο καθημερινά και δεν μας είχε αναφέρει ποτέ κανείς ότι απαγορεύεται. Εκείνη την ημέρα είχε Ολομέλεια. Μαζί με τα συνοδευτικά μπορεί να είχε και 600 αυτοκίνητα και μας ενημέρωσαν με email ότι η είσοδος από την Αμαλίας ήταν κλειστή. Μας ανέφεραν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε από την Κριεζώτου να βγούμε Ακαδημίας και να μπούμε. Ο μόνος δρόμος που έμεινε είναι αυτός που ακολουθήσαμε. Κανείς δεν μας είχε αναφέρει ποτέ γιατί μπαίνετε από εδώ, απαγορεύεται. Μας έστειλαν ένα μήνυμα από την υπηρεσία τρεις μέρες μετά ότι δεν θα μπαίνει κανένας από αυτή την είσοδο αν δεν υπάρχει επίσημο πρόσωπο» είπε ο κατηγορούμενος προκαλώντας την απορία της προέδρου της έδρας που ρώτησε: «Δηλαδή αν υπάρχει επίσημος θα κάνει αυτό;».

Όπως εξήγησε ο κατηγορούμενος, αυτό «είναι στην κρίση των αστυνομικών». Μάλιστα, λίγο αργότερα αρνήθηκε ότι έφυγε από το σημείο ή εγκατέλειψε το θύμα.

«Ένας συνάδελφος από την τροχαία μας είπε να μετακινήσουμε το όχημα. Όταν λέμε μετακίνησα το όχημα, ήταν μισό μέτρο πριν την μπάρα και το πήγαμε ένα μέτρο μετά. Καλέσαμε ασθενοφορο ήρθε μέσα σε 2-3 λεπτά. Αυτό που έχουμε διδαχθεί εμείς είναι ότι όταν κάποιος έχει τρακάρει δεν μετακινούμε κράνη τέτοια και προσπαθούσαμε να μην έρθει κόσμος από πάνω. Θυμάμαι ήρθε το ασθενοφόρο, μπήκε το παιδί και πήγε στον Ευαγγελισμό».

Περιγράφοντας το τροχαίο εξήγησε πως σταμάτησαν στη λωρίδα και ένα ταξί τους έκανε νόημα να περάσουν. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα περάσει κάποια μηχανή και με τέτοια ταχύτητα. Θυμάμαι σταματήσαμε μπροστά στο ταξί μας έκανε νόημα και ξεκινήσαμε. Τη στιγμή της πρόσκρουσης σιγά σιγά ανεβαίναμε, ήταν η στιγμή που κινούμασταν. Ο κινητήρας του αμαξιού ήταν εκτός του πεζοδρομίου και μόλις μας χτύπησε η μηχανή σταματήσαμε. Δεν αντιληφθήκαμε ότι ειχαμε τροχαία, μόλις βγήκαμε έξω και είδαμε την μηχανή μείναμε έκπληκτοι».

Πρόεδρος: Εσείς δεν την είχατε δει τη μηχανή;

Κατηγορούμενος: Οχι τη μηχανή δεν την αντιληφθήκαμε. Κοιτάξαμε και αριστερά και δεξιά από το ταξί. Την ώρα που κάναμε τον ελιγμό κοιτούσαμε δεξιά δεν την είδαμε.

Πρόεδρος: Αν μπορείτε να εκτιμήσετε την ταχυτητα της μηχανής;

Κατηγορούμενος: Την ταχύτητα δεν μπορώ να την εκτιμήσω. Από ότι διάβασα η μηχανή έχει πέντε ταχύτητες, η τελική της ταχύτητα είναι 170. Μόνο και μόνο το αμάξι 1.5 τόνο βάρος να μετατοπίζεται. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι πήγαινε με μικρή ταχυτητα και συνέβη όλο αυτό.

«Αυτή την στροφή, αν όντως ήταν αντικανονική, την ακολουθούσαν όλοι μέχρι εκείνη την ημέρα. Αν με ρωτάτε χρειαζόταν κάθε μερα τροχονόμος εκεί» είπε σε σημείο της απολογίας του με τον πατέρα του Ιάσωνα να φωνάζει: «Για να μη χάσεις τρία λεπτά από τη ζωή σου σκότωσες τον γιο μου».

Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε: «Μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω νωρίτερα. Είμαι και εγώ πατέρας, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου, δεν μπορώ να φανταστώ τι έχουν περάσει αυτοί άνθρωποι».