ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελέας: Να κατασχεθεί τώρα ο υπολογιστής της γραμματέως του Βενιζέλου

Εισαγγελέας: Να κατασχεθεί τώρα ο υπολογιστής της γραμματέως του Βενιζέλου

Ακόμη μια συγκλονιστική αποκάλυψη έγινε σήμερα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ...

Όπως αποκαλύφθηκε, καμία αρμόδια αρχή δεν προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή στην κατάσχεση του υπολογιστή που χρησιμοποίησε η γραμματέας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, για να ανοίξει την παλιά λίστα τον Οκτώβριο του 2012.

Τρία χρόνια μετά η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου ζήτησε να διατάξει το Δικαστήριο την κατάσχεση του επίμαχου υπολογιστή καθώς και να γίνει τώρα πραγματογνωμοσύνη σε αυτόν τον υπολογιστή. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Αυτή τη στιγμή καταθέτει ένας από τους πλέον σημαντικούς μάρτυρες. Πρόκειται για τον Απόστολο Δελτσίδη που διενήργησε τις πραγματογνωμοσύνες για τις αλλοιώσεις στα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Δελτσίδης εξειδικευμένος αστυνομικός που υπηρετεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το δικαστήριο και την εισαγγελέα της έδρας.

Όπως είπε, τόσο το usb με τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ (της πρώτης λίστας που έφτασε από τη Γαλλία) αλλά και της νέας λίστας, που ήρθε στη χώρα μας, ελέγχθηκε αφού είχαν αρχίσει οι έρευνες για την υπόθεση.

Από τη σύγκριση προέκυψε, σαφώς, ότι η παλιά λίστα είχε τρία αρχεία λιγότερα, δηλαδή 2059 ενώ η δεύτερη 2062.

Η κατάθεση Δελτσίδη

»Δουλέψαμε πάνω στο πειστήριο, δηλαδή στο usb αλλά και στο cd.

Μέσα στο usb βρέθηκαν 2059 αρχεία λογιστικών φύλλων. Από την έρευνα μας προέκυψε πότε είχε γίνει η εγγραφή, αλλά και πότε είχαν γίνει οι όποιες μεταβολές, δηλαδή εκτυπώσεις ή άλλες αναπαραγωγές. Αναλύσαμε όλα τα δεδομένα τα οποία και καταγράφονται αναλυτικά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης», τόνισε ο κ. Δελτσίδης.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε μήπως αν αυτό το usb είχε προέλθει από cd η τί άλλο;
Δελτσίδης: Είχε προέλθει από άλλο usb.
Πρόεδρος: Μπορεί να γίνει αλλοίωση σε cd;
Δελτσίδης: Μπορεί να γίνει αλλά θα αφήσει ίχνη.
Πρόεδρος: Μπορεί κάποιος δηλαδή να παραλείψει κάποια αρχεία;
Δελτσίδης: Ναι μπορεί είναι θέμα χρήστη.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ανέφερε ότι βρέθηκαν αρχεία που ανοίχθηκαν χωρις ωστόσο να αποθηκευθούν, στις 4 Αυγούστου του 2010, αλλά και αργότερα από διάφορους χρήστες. Μεταξύ αυτών και χρήστης "Σοφία" ( πρόκειται για την γραμματέα του Ευ.Βενιζέλου Σοφία Μπέλμπα όπως και η ίδια παραδέχθηκε και ενώπιον του Δικαστηρίου).

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν στο δεύτερο cd που έφθασε από τη Γαλλία για να συγκριθεί με την παλιά λίστα, απ΄όπου και διαπιστώθηκε ότι η παλιά δεν είχε τρία αρχεία ( εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε συγγενείς Παπακωνσταντίνου). Σε αυτή τη νέα λίστα ο μάρτυρας αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν 2062 αρχεία και οι όποιες εγγραφές που είχαν γίνει σε αυτό το cd και περιέγραψε ποιά ακριβώς αρχεία περιείχε και ποιά αρχεία έλειπαν από την παλιά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κ. Δελτσίδης εξέφρασε πάντως την άποψη, ότι ακόμα κι αν σήμερα βρισκόταν ο υπολογιστής, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος, δεν θα μπορούσε να δώσει κάποιες πληροφορίες.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Αν κάποιος ήθελε να διαγράψει τα αρχεία, τι θα έκανε;
Τι θα κάνατε εσείς;

Μάρτυρας: Θα αντέγραφα, αν δεν ήθελα να αφήσω ίχνη στο cd λόγω των διαγραφών. Δηλαδή είτε σε cd, είτε σε usb θα έκανα τη μεταφορά των δεδομένων, παραλείποντας όσα αρχεία έχω διαγράψει. Επιπλέον, όταν θα αντιγράψω τα αρχεία, μπορώ αν θέλω να μην φαίνεται πότε έκανα την αντιγραφή, να αλλάξω την ημερομηνία στον υπολογιστή μου έτσι ώστε και το ηλεκτρονικό αρχείο, usb, να δείχνει άλλη ημερομηνία.

Σχετικές ειδήσεις