Δίκη Χ.Α. - Μάρτυρας: «Ήταν σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσουν»

Δίκη Χ.Α. - Μάρτυρας: «Ήταν σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσουν»

Σε ήρεμο κλίμα μετά τα εκτεταμένα επεισόδια και τις σκληρές εκφράσεις σε βάρος της Μάγδας Φύσσα συνεχίστηκε την Πέμπτη (16/2) η  δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο προχώρησε στην εξέταση μαρτύρων για την επίθεση χρυσαυγιτών σε στέκι στα Κάτω Πετράλωνα, στις 30 Ιουνίου 2008.  Μέσα στην κατάμεστη από μέλη αντιφασιστικών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, στην οποία δεν προσήλθε κοινό από την πλευρά της Χρυσής Αυγής , κατέθεσε ο Ruben Rontriguez που τραυματίστηκε από μαχαιριά ενός από τους δράστες που είχαν εισβάλει στον χώρο.

Για την υπόθεση έχουν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών ο καθένας, οι κατηγορούμενοι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος για κατηγορίες που αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση ενώ στην παρούσα υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι «παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου» ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη.

Όπως είπε ο κ. Rontriguez, το επίμαχο απόγευμα και ενώ στο στέκι βρίσκονταν τέσσερα άτομα που έκαναν μάθημα Ισπανικών εισέβαλε στον χώρο ένας σωματώδης με κράνος και σκούρα ρούχα που κρατούσε ένα ρόπαλο και φώναξε «χαιρετίσματα από την Χρυσή Αυγή. Θα σας γα..ε» ενώ αμέσως, μέσα σε δευτερόλεπτα, μπήκαν κι άλλοι , περίπου 10 με 15 άτομα με κράνη ενώ τρεις από αυτούς έβγαλαν μαχαίρια.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ένας στεκόταν στην πόρτα και έδειχνε να είχε την εποπτεία, ένας έσπασε την τζαμαρία , άλλος πετούσε έντυπο υλικό που υπήρχε στο στέκι ενώ δύο άτομα με μαχαίρια του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στον μηρό : «..τότε ακούστηκε από εκείνον που στεκόταν στην πόρτα “τέλος χρόνου”. Σταμάτησαν όλοι και σε δευτερόλεπτα είχε αδειάσει ο χώρος». Επικαλούμενος όσα του είπε μία γυναίκα που βρισκόταν εκεί κατά την επίθεση, ο μάρτυρας είπα ότι οι δράστες έφυγαν συντονισμένα με πολλές μηχανές που είχαν καλυμμένες πινακίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θεωρεί πως δέχθηκαν επίθεση από την Χρυσή Αυγή , ο μάρτυρας απάντησε «μας επιτέθηκαν γιατί πρεσβεύουμε έναν κόσμο αλληλεγγύης και ισότητας. Το στέκι είναι ένα σημείο αναφοράς στην γειτονιά». Είπε επίσης πως αν και αρνήθηκε η Χρυσή Αυγή κάθε σχέση της με το περιστατικό «παρότι υπήρχε η ..υπογραφή της» εντούτοις ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων για την επίθεση, ο Βασίλης Σιατούνης «ήταν ήδη τότε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής». Όπως ανέφερε ο κ. Rontriguez «ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει.. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλο τους».

Κατέθεσε επίσης πως όταν ο ίδιος και μέλη του χώρου , είχαν πάει στα δικαστήρια για να καταθέσουν υπόμνημα για την υπόθεση τους, τους περίμενε εκεί «τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό».