Ρόδος: Ισόβια στον 30χρονο που δολοφόνησε και λήστεψε τη γιαγιά του

Newsroom Newsroom

Ρόδος: Ισόβια στον 30χρονο που δολοφόνησε και λήστεψε τη γιαγιά του

Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αλλά και ληστεία σε βάρος της 69χρονης γιαγιάς του, Ουρανίας Γερολύμου, τον Νοέμβριο του 2014 μέσα στο σπίτι της στ’ Ασγούρου, κρίθηκε τη Δευτέρα (19/3) από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου ο 30χρονος εγγονός!

Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον κατηγορούμενο για το πρώτο αδίκημα (της ανθρωποκτονίας) και ποινή κάθειρξης 10 ετών για το δεύτερο (της ληστείας) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο 30χρονος, παρά το γεγονός ότι του είχε διοριστεί αυτεπάγγελτα συνήγορος υπεράσπισης, δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου με αποτέλεσμα να δικαστεί ωσεί παρών, ενώ δικηγόρος παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή για λογαριασμό του γιου της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου.

Ως εκ τούτου μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία λήφθηκε και με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο 30χρονος θα εντοπιστεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση δικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου μετά από αναίρεση που έγινε από τον Άρειο Πάγο στην απόφαση που είχε λάβει πριν από δύο περίπου χρόνια το αντίστοιχο δικαστήριο στην Κω.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2016 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω, το οποίο ομόφωνα έκρινε ένοχη χωρίς ελαφρυντικά την 33χρονη εγγονή και της επέβαλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και δέκα χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της ληστείας, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά τον 30χρονο αδελφό της, τον έκρινε αθώο για την ανθρωποκτονία και ένοχο μόνο για οπλοκατοχή (πλημμέλημα) και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 600 ευρώ με τριετή αναστολή.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα δύο άτομα ηλικίας – τότε- 23 και 21 ετών για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο στην Κω.

Τα ρούχα, το DNA και η κλεμμένη τηλεόραση

Σημαντικά ήταν τα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου κατά την ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο ιατροδικαστής, ο οποίος και περιέγραψε τη στάση στην οποία βρέθηκε νεκρή η άτυχη Ουρανία Γερολύμου.

Όπως είπε, η σορός της άτυχης γυναίκας, βρίσκονταν παράλληλα με το κρεβάτι, σκεπασμένη με κουβέρτες και στο κεφάλι ένα μαξιλάρι με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ότι υπάρχει άνθρωπος εκεί. Ο ιατροδικαστής είπε πως έφερε πολλαπλά τραύματα ενιαία γύρω από το πρόσωπο, κακώσεις και κατάγματα στα πλευρά και είχε συνθλιβεί όλο το προσωπικό κρανίο.

Ο ίδιος είπε πως από τα ευρήματα προκύπτει ότι ο θάνατος της άτυχης 69χρονης δεν ήταν ακαριαίος, το μαξιλάρι ήταν ποτισμένο με αίμα, δηλαδή βρισκόταν πάνω στη θανούσα ενώ εκείνη ήταν ακόμη ζωντανή. Ο ιατροδικαστής πρόσθεσε ότι «κάποιος ανέβηκε επάνω στην ηλικιωμένη με το σώμα του και έβαλε το μαξιλάρι για να επέλθει ο θάνατος της», ενώ τα χτυπήματα προήλθαν από «βαρύ αντικείμενο» που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα παπούτσι με την έννοια του πατήματος.

Ο χρόνος τέλεσης του εγκλήματος προσδιορίζεται από τον ιατροδικαστή μεταξύ 9 το βράδυ με 3 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας με μικρά ποσοστά απόκλισης πριν και μετά.

Εξίσου μεγάλης σημασίας ήταν και η κατάθεση του αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου ο οποίος και δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο 30χρονος εγγονός όταν προσήχθη στην υπηρεσία του ερωτηθείς και χωρίς καν να πιεστεί είχε δηλώσει «εντάξει το έκανα»!

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάτι δεν του φάνηκε «αληθινό» και στο ύφος της αδελφής του κατηγορούμενου, η οποία όμως όπως διαφάνηκε και από την έρευνα που έκαναν, συντηρούνταν από τη γιαγιά της (θανούσα) και δεν είχε άλλον να τη βοηθήσει.

Οι υπόλοιποι μάρτυρες που βρέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου αναφέρθηκαν στις σχέσεις που είχε η 33χρονη εγγονή με τη γιαγιά της, με την οποία τσακώνονταν συχνά για τα χρήματα, αλλά και τις σχέσεις της θανούσας με τον 30χρονο, τον οποίο όπως είπαν χαρακτηριστικά «δεν τον ήθελε».

Επίσης αρκετά αναλύθηκε με ερωτήσεις από την έδρα το θέμα της αφαίρεσης της τηλεόρασης από το σπίτι της 69χρονης Ουρανίας Γερολύμου, την οποία πήρε και πούλησε ο 30χρονος εγγονός, ο οποίος μάλιστα προέκυψε ότι είχε «παζαρέψει» άλλη μάρκα τηλεόρασης και τελικά παρέδωσε άλλη.

Για αυτή την τηλεόραση είχε ζητήσει ο 30χρονος από τον 25χρονο – σήμερα- φίλο του που τον είχε βοηθήσει να την μεταφέρουν «να μην πει τίποτα στην 33χρονη αδελφή του».

«Ένοχος όπως κατηγορείται»

Για «ειδεχθή και αποτρόπαια ανθρωποκτονία απέναντι σε μία ηλικιωμένη και ανήμπορη γυναίκα» έκανε λόγο στην αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δημήτρης Φερεντίνος ο οποίος ανέλυσε βάση των στοιχείων που προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία το πώς τελέστηκε το έγκλημα και αν εμπλέκεται ο 30χρονος.

Τα στοιχεία που «ενοχοποιούν» τον κατηγορούμενο σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό είναι τα εξής:

  • Ο εγγονός αβίαστα ομολόγησε τη πράξη του κατά την προσαγωγή του στην αστυνομία
  • Στην επάνω πλευρά του μαξιλαριού που υπήρχε στο πρόσωπο της θανούσας, στην καθαρή από αίματα πλευρά της μαξιλαροθήκης εντοπίστηκαν δείγματα από το DNA του 30χρονου. Ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί ότι είχε κοιμηθεί εκεί κάποια φορά με την φίλη του, ωστόσο δεν προσδιόρισε τη χρονική περίοδο, ενώ ο ισχυρισμός αυτός δεν γίνεται πιστευτός – είπε ο κ. εισαγγελέας- εξαιτίας της σχέσης που είχε ο κατηγορούμενος με τη γιαγιά του
  • «Η τηλεόραση εκλάπη από αυτόν που σκότωσε τη γιαγιά» είπε ο κ. Εισαγγελέας συνεχίζοντας πως «την έκλεψε ο 30χρονος εγγονός» και αναφέρθηκε στην κατάθεση του 25χρονου φίλου του κατηγορουμένου, ο οποίος δήλωσε ότι επρόκειτο να την πάρει το απόγευμα και τελικά την πήρε το βράδυ, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι «άργησε να επιστρέψει» τουλάχιστον 20 λεπτά με την τηλεόραση, ενώ όταν είδε το φίλο του ο 30χρονος του είπε «τα έχω κάνει σκ…»!

Ο κ. Εισαγγελέας τόνισε πως στο διάστημα αυτό τελέστηκε η πράξη από τον 30χρονο, ο οποίος μπήκε στο σπίτι της γιαγιάς του από το παράθυρο της τουαλέτας για να πάρει την τηλεόραση, προφανώς ξύπνησε η ηλικιωμένη και τότε την σκότωσε για να πάρει τη συσκευή.

Ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο την ενοχή του κατηγορουμένου όπως κατηγορείται ενώ σε ότι αφορά την τέλεση του αδικήματος «από κοινού» με την 33χρονη αδελφή του η οποία ήδη έχει κριθεί ένοχη θα το εξετάσει πλέον το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου).

Το χρονικό του εγκλήματος

Η Ουρανία Γερολύμου βρέθηκε νεκρή δίπλα από το κρεβάτι που κοιμόταν το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 2014 στο σπίτι της στ’ Ασγούρου της Ρόδου.

Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα και με όσα αποκάλυψε αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση βρήκε τραγικό θάνατο από πολλαπλά χτυπήματα στο κούτελο, στο κεφάλι και στη θωρακική χώρα όπου και εντοπίστηκαν θλαστικά τραύματα και εσωτερικά τραύματα.

Η 69χρονη Ουρανία Γερολύμου καταγόταν από την Σκόπελο όμως, όλη της την ζωή την πέρασε στη Ρόδου όπου ήρθε, νεαρή ακόμη κοπέλα, παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία χρόνια η υγεία της είχε επιβαρυνθεί και μετακινούνταν με δυσκολία. Ωστόσο κάθε πρωί και κάθε βράδυ επισκέπτονταν γειτόνισσα της με την οποία συνομιλούσαν και περνούσε η ώρα τους. Στο διπλανό σπίτι διέμενε η 33χρονη εγγονή της η οποία και το πρωί της μοιραίας μέρας, όταν είδε ότι η 69χρονη καθυστέρησε να βγει έξω, πήγε στο σπίτι της να δει τι συμβαίνει.

Εκεί, η νεαρή κοπέλα βρήκε την 69χρονη ξαπλωμένη δίπλα από το κρεβάτι όπου κοιμόταν, ανάσκελα και σκεπασμένη με σεντόνι και ένα μαξιλάρι, γεμάτο με αίματα!

Η 33χρονη κοπέλα ενημέρωσε την αστυνομία και ισχυρή δύναμη έσπευσε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή ώστε να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες.

Την επόμενη μέρα και μετά από συντονισμένες έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου συνελήφθησαν ο 30χρονος εγγονός και η 33χρονη αδελφή του ως οι δράστες της στυγερής δολοφονίας, η οποία φέρεται να έγινε για μία τηλεόραση και 100 ευρώ που αφαιρέθηκαν από το σπίτι της 69χρονης.

Σε έρευνα που έγινε στα σπίτια των δύο εγγονιών βρέθηκαν στο μεν σπίτι της 33χρονης ένα γυναικείο παντελόνι με εμφανή κηλίδα άγνωστης σύνθεσης και στο σπίτι του 30χρονου ένα περίστροφο παλαιού τύπου του οποίου η λειτουργικότητα εξετάστηκε.

Και τα δύο αδέλφια μετά την απολογία τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές, αν και τόσο στο δικαστήριο αλλά και μέχρι σήμερα ουδείς από τους δύο έχει αποδεχτεί τα όσα τους καταλογίζονταν και ο ένας «δείχνει» ως δράστη τον άλλο.

Πηγή: rodiaki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved