ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Άνοιγμα εκκλησιών: Διχασμός ανάμεσα σε μητροπολίτες και πιστούς

Άνοιγμα εκκλησιών: Διχασμός ανάμεσα σε μητροπολίτες και πιστούς

Κορονοϊός-Όλες οι ειδήσεις: Στα δύο είναι χωρισμένοι οι μητροπολίτες της χώρας με άλλους να δέχονται τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και άλλους να θεωρούν ακατανόητο γιατί πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί για μόλις 9 άτομα ακόμα και σε μεγάλους ναού - Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ξεσπάει.

Ο Μητροπολίτης εμμένει στον ισχυρισμό του, ότι η πανδημία είναι μόνο ένα πρόσχημα για να κλείσουν οι εκκλησίες. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος.

Από την άλλη η κυβέρνηση επιμένει πως το μέτρο θα τηρηθεί με τον εκκλησιασμό αυστηρά 9 ατόμων, ή 25 στις μητροπόλεις, εξετάζονται όμως άλλα μέτρα.

Στο Κορωπί αντιδράσεις προκάλεσε η επιβολή προστίμου 1500 ευρώ στον ναό των Αγίων Πάντων και 300 ευρώ στη νεωκόρο από τη αστυνομία μετά από καταγγελία, ότι πιστοί μπήκαν στο εσωτερικό. Η μητρόπολη Λαυρεωτικής ξέσπασε μάλιστα με έντονο τρόπο. Όπως μάλιστα λέει η μητρόπολη το πρόστιμο θα έπρεπε να είχε επιβληθεί στον καταγγέλλοντα και όχι στους πιστούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ιερώνυμου – Μητσοτάκη

Για το θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία ο αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό, και ο οποίος αναμένεται να ζητήσει περισσότερα άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα, κυλιόμενες λειτουργίες, ανοιχτές εκκλησίες και την Πρωτοχρονιά, ανοιχτές εκκλησίες καθημερινά για ατομική προσευχή.

Ξεσπά ο Μητροπολίτης Θηβών

Για το θέμα μίλησε στο Mega και ο μητροπολίτης Θηβών, Γεώργιος.

«Αυτό που θέλουν οι πιστοί, λίγο οξυγόνο, την δυνατότητα να ζήσουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Κάποιοι τα ζουν με εξωστρέφεια, με τα ρεβεγιόν, καλά είναι και αυτά, όμορφα, αλλά τα Χριστούγεννα είναι ο ερχομός του Χριστού στη Γη. Αυτό που ζητάει ο κόσμος, δεν είναι κάτι υπερβολικό», είπε ο μητροπολίτης Θηβών.

«Από την αρχή η εκκλησία υιοθέτησε τα μέτρα. Τη στιγμή που τηρούμε τα μέτρα, από την αρχή μέχρι τώρα, ζητάμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια συμμετοχή. Εννέα άτομα είναι πρόβλημα. Βιώνουμε μεγάλη πίεση, δεν είναι σωστό. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπει κανένας. Λέγεται ότι θα γίνουν πολλές λειτουργίες, μα το 98% των εκκλησιών έχουν έναν ιερέα, δεν μπορούν να γίνουν πολλές λειτουργίες την ίδια μέρα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε. Ζητάμε την αρχή της αναλογικότητας, όπως ήταν και στην προηγούμενη καραντίνα. Όλοι οι χώροι είναι αναγκαίοι. Χρειάζονται οι άνθρωποι λίγο οξυγόνο, έχουν πιεστεί πολύ. Έχουν στερηθεί ελευθερίες. Θέλουμε να ζήσουμε λίγο τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια. Πρέπει να ακουστεί η φωνή της εκκλησίας. Είναι κρίμα να χάσουμε την πραγματικότητα της ενότητας. Δεν πρέπει να χαθεί η κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Η Τουρκία ανοίγει πυρ στο βορειανατολικό Αιγαίο