ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θεοφάνεια: Ανακωχή… με ανοιχτές εκκλησίες και αστυνομική επιτήρηση – Πώς θα τελεστεί ο Αγιασμός

Θεοφάνεια: Ανακωχή… με ανοιχτές εκκλησίες και αστυνομική επιτήρηση – Πώς θα τελεστεί ο Αγιασμός
ΙΝΤΙΜΕ

Με πιστούς θα τελεστεί εν τέλει η εορτή των Θεοφανίων στους ναούς ολόκληρης της χώρας, καθώς αν και η Εκκλησία έκανε ένα βήμα πίσω ως προς τους αγιασμούς των υδάτων, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τήρησε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και θα ανοίξει τους ναούς, με μέτρα τύπου Χριστουγέννων.

Ως προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανείων, θεωρείται η εγκύκλιος της Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες να μην γίνει την Τετάρτη η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε ποτάμια ή θάλασσα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης είχε προηγηθεί συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωινή ορκωμοσία των νέων υπουργών, όπου οι δυο τους κουβέντιασαν και συμφώνησαν ότι... διαφωνούν στα νέα μέτρα.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ήρθε η αποκλιμάκωση.

Συγκεκριμένα, ο κ., Ιερώνυμος απέστειλε το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της ΔΙΣ:

  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων
  • Καθορισμένος αριθμός πιστών
  • Λειτουργίες εντός των ναών
  • Καμία τελετή σε εξωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα λιτανείες ή πομπές

Θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος αποφάσισε να μην πάει τελικά στο Μοσχάτο όπου, κατά την εξουσιοδότηση που είχε λάβει από την Ιερά Σύνοδο, θα έκανε αγιασμό των υδάτων.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Πώς θα λειτουργήσουν οι Ναοί στην Αθήνα

Με εντολή του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου, όλοι οι ναοί της αρχιεπισκοπής Αθηνών θα τελέσουν τις αυριανές Ακολουθίες του Ορθρου, της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανίων από τις 6.00 π.μ. έως 8.30 π.μ.

Δηλαδή θα τελεστεί μια μόνο Θεία Λειτουργία, ώστε στις 8:30 να έχει ολοκληρωθεί και ο αγιασμός.

Φαίνεται πως αυτή η απόφαση ελήφθη από τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός στους ιερούς ναούς, αφού λιγότεροι άνθρωποι θα μεταβούν στις εκκλησίες τόσο νωρίς.

«Κλείδωσαν» τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τα Θεοφάνεια

Στη λογική της ήπιας επιτήρησης κινείται το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή του συνωστισμού στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το σχέδιο της Αστυνομία περιλαμβάνει: περιπολικά έξω από τους ναούς που θα καλούν τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα, δεν θα γίνεται έλεγχος μέσα στις εκκλησίες και θα υπάρχει επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με Ιεράρχες.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Ιερώνυμου - Μητσοτάκη

Αν και είχει ανακοινωθεί ότι ο κ. Ιερώνυμος δεν θα τελέσει την ορκωμοσία, σε μία κίνηση καλής θέλησης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Ωστόσο, ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά επιθυμούσε κλιμάκωση στις σχέσεις, άλλωστε μία σύγκρουση θα έστελνε λάθος μηνύματα στην κοινωνία για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας.

Κλειστοί ναοί στην Κοζάνη - Με τηλεφωνικά ραντεβού ο εκκλησιασμός στα Ιωάννινα

Στην Κοζάνη, όπου έχει επιβληθεί αυστηρή καραντίνα, αποφασίστηκε για την προστασία των πιστών η γιορτή των Θεοφανίων να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Στα Ιωάννινα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ανακοίνωσε ότι οι πιστοί θα προσέρχονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

«Παρακαλούνται οι πιστοί που επιθυμούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής των Θεοφανείων να τηλεφωνήσουν εγκαίρως στους ιερούς ναούς για να γνωρίζουν ακριβώς την ώρα εκκλησιασμού τους, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις και κάθε ταλαιπωρία» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιερά Σύνοδος για Θεοφάνεια: Εντός των ναών ο Αγιασμός των υδάτων - «Η Εκκλησία θα τηρήσει τα μέτρα»