ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Συμεών στο Newsbomb.gr: Η πρόκληση της Μεγάλης Εβδομάδας

Μητροπολίτης Συμεών στο Newsbomb.gr: Η πρόκληση της Μεγάλης Εβδομάδας

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο Ποιμενάρχης που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, στέλνει μέσα από το Newsbomb.gr μήνυμα αγάπης, ελπίδας και ειρήνης στις καρδιές των Ελλήνων.

Γράφει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μία πρόκληση από τον Χριστό μας να Τον ακολουθήσουμε με αγάπη στην πορεία Του προς το Πάθος και την Ανάσταση.

Και κυρίως, όταν η ανθρώπινη προδοσία Τον ανεβάσει στον Σταυρό, να κρατήσουμε έντονα μέσα μας την μορφή Του. Πουλημένος, προδομένος, συκοφαντημένος, καθυβρισμένος, μαστιγωμένος, αιμόφυρτος, με το αγκάθινο στεφάνι στην αγία Κεφαλή Του και με καταπληγωμένο το μέτωπο λαμβάνει στους ώμους Του, για κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως, τον άδικο και βαρύ Σταυρό της ντροπής και της οδύνης. Από αγάπη για κάθε άνθρωπο χωρίς καμία διάκριση. Από αγάπη για όλους μας.

Από αγάπη για μας ανεβαίνει καρτερικά ως τον Γολγοθά. Δέχεται αδιαμαρτύρητα μαρτύριο και θάνατο. Με την προσευχή της συγγνώμης και με την κορύφωση της αγάπης στα χείλη Του παρακαλεί τον Ουράνιο Πατέρα Του να συγχωρέσει τους σταυρωτές Του και συγχρόνως ανοίγει την ματωμένη Του αγκαλιά, για να εισέλθει στην Βασιλεία Του ένας ληστής, ένας αποτυχημένος αυτού του κόσμου.

Αυτή η Σταυρωμένη Αγάπη μας δίνει δύναμη και έμπνευση: μας δείχνει τον δρόμο της αυτοθυσίας, της υπομονής, της συγχωρητικότητας, της ταπείνωσης. Αυτός ο δρόμος όμως μας δίνει ελπίδα και βεβαιότητα της Αναστάσεως.

Η «ήττα» του Σταυρού θα γίνει η νίκη εναντίον του θανάτου! «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας»!

Πολλά γεγονότα μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η ζωή μας είναι μόνο ένας σταυρός. Η αγχώδης καθημερινότητα, οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, η θανατηφόρος πανδημία του κορονοϊού και άλλες ασθένειες, οι αυτοκτονίες απελπισμένων συνανθρώπων μας, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, η φτώχεια, η ανεργία και η αδικία, η μοναξιά, η ενδοοικογενειακή βία, η ανασφάλεια, η ατμόσφαιρα της σύγχυσης και της ταραχής στην διαχείριση της πληροφορίας προκαλούν την αίσθηση, την βεβαιότητα σχεδόν, ότι καθένας χωριστά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρισκόμαστε μόνιμα πάνω σ᾽ ένα Σταυρό.

Παρά ταύτα οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες μπορούν να γίνουν ευλογίες και ευκαιρίες για μας, εφόσον σηκώσουμε τον Σταυρό της προσωπικής και συλλογικής μας ευθύνης με χαρά, αισιοδοξία και την ελπίδα της Ανάστασης στα μάτια μας.

Για να αναστηθούμε και εμείς μαζί με τον Χριστό και να βαδίσουμε μαζί Του μια νέα ζωή! Την αναστημένη ζωή!

Καλή Ανάσταση!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.