ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας Παύλου
H εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου
ΑΠΕ

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας εψάλη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Παρέστησαν αρχιερείς, βουλευτές, τοπικές αρχές, κληρικοί και πλήθος πιστών, ενώ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μίλησε ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική σχέση που είχε ο μακαριστός με τον Πατριάρχη. Μάλιστα, τόνισε ότι αγαπούσε πολύ το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Χριστός Ανέστη! Ο αναστάσιμος αυτός χαιρετισμός, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί και την ομολογία της πίστεως των ορθοδόξων χριστιανών κατά τη διάρκεια της τεσσαρακονθήμερης αυτής Πασχάλιας περιόδου, μας συγκλονίζει περισσότερο κάθε φορά που καλούμαστε να τον εκφέρουμε την ώρα της θλίψεως και της απορίας, οι οποίες προκαλούνται μετά την αιφνίδια έξοδο ενός ανθρώπου από την παρούσα ζωή.

Τέτοιες ώρες είναι που αντιλαμβανόμαστε ότι ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι ένα απλό έθιμο. Ότι η Ανάσταση δεν αφορά κάποιους ονειροπόλους, ρομαντικούς, ίσως και αφελείς ανθρώπους, αλλά αφορά τη διακινδύνευση του να αποδεχθούμε το αδύνατο για τη λογική, το πέρασμα, δηλαδή, από τη θνητότητα στην 'όντως ζωή', στην απαρχή μιας 'άλλης βιοτής', της αιωνίου, εκεί που η ζωή 'περισσεύει'».

Επιπλέον, μίλησε για τις σπουδές, τη ζωή και το έργο του μακαριστού μητροπολίτη, ενώ σημείωσε ότι «ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος υπήρξε τιμιώτατο μέλος της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πάντοτε με παρρησία και θάρρος εξέφραζε την γνώμη του για τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και ευρύτερα την Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Σεβόταν υπερβαλλόντως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν παρέλειπε να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την Μεγάλη Εκκλησία, για όσα προσέφερε και προσφέρει προς το ευσεβές Γένος μας».

Επισήμανε, ακόμη ότι «Αγαπούσε και την πατρίδα με γνήσιο πατριωτισμό, δίχως να εκπίπτει στη φοβερή αίρεση του εθνοφυλετισμού, η οποία τόσα δεινά προξενεί στην Εκκλησία και το Γένος. Σταθερός στην ελληνική συνείδηση για τη γη της Μακεδονίας, την οποία εξύμνησε με δύναμη και μαχητικότητα. Άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Πόντο, αληθινός εραστής των αγίων του, των ιερών προσκυνημάτων και σεβασμάτων του, μα και αυτών των ανθρώπων του. Έλληνας πραγματικός, διαρκώς εμπνεόμενος από την ελληνική παιδεία με τα οικουμενικά και πανανθρώπινα μηνύματα.

Πρώτιστα, όμως, ο αοίδιμος μητροπολίτης Δράμας Παύλος αγάπησε την Εκκλησία του Χριστού, στην οποία παρέμεινε αφοσιωμένος όσο τίποτε άλλο. Και τούτο γιατί γνώριζε ότι στην Εκκλησία φανερώνεται ο Αναστάς Χριστός, τον Οποίον έχει τόση ανάγκη ο κόσμος».

Κατόπιν, μίλησαν οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Πατριαρχείου Ρουμανίας, του πρωθυπουργού, της τοπικής κοινωνίας και του κλήρου.