ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο Φανάρι οι «μνηστήρες» του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Κύπρου

Στο Φανάρι οι «μνηστήρες» του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου της Κύπρου
Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδεμία ανακοίνωση εκδόθηκε
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη, με όμιλο προσκυνητών του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, διαβεβαίωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «για τον ειλικρινή σεβασμό και αγάπη, που τρέφει τόσο ο ίδιος όσο και οι κληρικοί του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την έναρξη αποστολών Προσκυνηματικών περιηγήσεων από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού προς την μαρτυρική Κωνσταντινούπολη, στις οποίες σε κάποιες από αυτές θα ηγείται και ο Πανιερώτατος», αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (ΙΜΤΟ).

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδεμία ανακοίνωση εκδόθηκε.

Τον Μητροπολίτη Ησαΐα συνόδευαν ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, ο Προϊστάμενος του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης και Πορφύριος Ττόουλος, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως, πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης και ο πρόεδρος κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε τεκμηριωμένα τους λόγους χορήγησης το 2019 του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας και στον πρώτο Κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο, ενώ υπέδειξε πως ο ειλικρινής σεβασμός και η αγάπη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν συνάδουν με την πολεμική των αποφάσεων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του και με τη μη συμμόρφωση της μειοψηφούσας άποψης των Ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου με την κατά πλειοψηφία απόφαση (σ.σ. 25/11/2020) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου να μνημονεύσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ τον προκαθήμενο της Εκκλησίας Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αν και είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωνόταν προς την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, αν και ήταν αντίθετη με τη δική του θέση, όμως δεν το έπραξε.

Το ότι πέρσι (13/11/2021) συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στα ονομαστήρια του, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Μητροπολιτών Κύκκου και Ταμασού, αποδίδεται σε μια προσπάθεια εξευμενισμού του Αρχιεπισκόπου και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου, της οποίας θέλει να εξασφαλίσει την εύνοια, όταν τεθεί θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ