ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα

Μεγάλη Παρασκευή: Με κατάνυξη η περιφορά του Επιταφίου σε όλη τη χώρα
Η περιφορά του επιταφίου στην Ακρόπολη.
eurokinissi

Μεγάλη Παρασκευή: Με την αποκαθήλωση του σώματος του Χριστού και την ταφή του, κορυφώνεται το Θείο Δράμα, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου - Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πλήθος πιστών παρακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου

Με συγκίνηση προσήλθαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί στις εκκλησίες όλης της χώρας, για την περιφορά του Επιταφίου.

Υπό τον ήχο των πένθιμων εμβατηρίων οι στολισμένοι επιτάφιοι σε όλη την χώρα κόσμησαν τα πιο κεντρικά σημεία των πόλεων μεταφέροντας το μήνυμα της κορύφωσης του Θείου Δράματος.

Διόνυσος: Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία

Ακρόπολη: Ιερός ναός Αγίας Σοφίας

Περιφορά επιταφίου στη Ναύπακτο

Περιφορά επιταφίων στην Κέρκυρα

Περιφορά επιταφίου στην Λάρισα

Τα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής

O Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: «Τετέλεσται», εκπνέει «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Τι συμβολίζουν Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα

Το Μεγάλο Σάββατο είναι αφιερωμένο στην Ταφή του Χριστού και στην Εις Άδου Κάθοδο.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση», και το τροπάριο «Ἀνάστα, ὁ Θεός». Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο πραγματοποιείται η αφή του Αγίου Φωτός όπου και διανέμεται σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ ακολουθεί η Τελετή της Αναστάσεως με το «Δεῦτε λάβετε φῶς» και το «Χριστός Ανέστη».

Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ή το απόγευμα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης.

Ύδρα: Ο λόγος που περιφέρουν τον Επιτάφιο στη θάλασσα

Στην Ύδρα τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει το «έθιμο της δέησης». Ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα κατανυκτική.

Ο λόγος που ο Επιτάφιος μπαίνει στο νερό είναι για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.

Η πομπή του Επιταφίου καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος, τα εξαπτέρυγα και ο σταυρός, με μεγάλη Κατάνυξη μπαίνουν στη θάλασσα. Οι νέοι που υποβαστούν τον Επιτάφιο μπαίνουνε ίσαμε τη μέση στη θάλασσα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά, ενώ ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια, ασφαλή ταξίδια και καλό γυρισμό των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.

Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθείται με κατάνυξη και ευλάβια από όλους τους ενορίτες, αλλά και πολλούς ξένους που έρχονται στα Καμίνια για να παρακολουθήσουν ειδικά αυτό το έθιμο. Η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια γίνεται νωρίτερα απ' ό,τι στην πόλη της Ύδρας για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα του νησιού.

Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια το έτος 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σύμφωνα με την παράδοση. Ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, των οποίων τα σφουγγαράδικα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Σχετικές ειδήσεις

Μεγάλη Παρασκευή: Γιατί περνάμε κάτω από τον Επιτάφιο

Μεγάλη Παρασκευή: Η δωδεκάωρη περιφορά των Επιταφίων στο νησί των Φαιάκων

Πάσχα 2023 - Μεγάλη Παρασκευή: Δείτε LIVE την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου