ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θεσσαλονίκη: Αρχές Νοεμβρίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλόθεου

Θεσσαλονίκη: Αρχές Νοεμβρίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλόθεου
ΕΡΤ

Ο κ. Φιλόθεος διαδέχεται τον μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από μια μακρά διακονία στις μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως και Θεσσαλονίκης

Νέο μητροπολίτη αποκτά η Θεσσαλονίκη, τον οποίο επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών.

Ο κ. Φιλόθεος, κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές πσουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Μετά τις σπουδές του, διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το 2002 εκάρη μοναχός, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, από τον οποίο έλαβε και το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε στην ιερά μητρόπολη Χαλκίδας ως ιεροκήρυκας και ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στο κατηχητικό, στις κατασκηνώσεις, στο εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και στις σχολές γονέων. Με απόφαση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, το Μάρτιο του 2019 και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, χειροτονήθηκε επίσκοπος Ωρεών από τον κύριο Ιερώνυμο, συμπαραστατούμενο από πλειάδα Μητροπολιτών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο άκουσμα της εκλογής του νέου μητροπολίτη, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εγκωμίασαν την κατάρτιση, την πολύπλευρη δραστηριότητά του, καθώς και το γεγονός ότι ο κ. Φιλόθεος, όντας 46 ετών έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους νέους, ενώ έχει μπροστά του μια μακρά διακονία ποιμαντορίας και στήριξης του ποιμνίου του.
Ο κ. Φιλόθεος διαδέχεται τον μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από μια μακρά διακονία στις μητροπόλεις Αλεξανδρουπόλεως και Θεσσαλονίκης. Η ενθρόνιση του κυρίου Φιλόθεου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.