ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ορθόδοξοι Χριστιανοί Λιβάνου επικρίνουν τη Ρωσική Εκκλησία για Συρία

Ορθόδοξοι Χριστιανοί Λιβάνου επικρίνουν τη Ρωσική Εκκλησία για Συρία

Σαράντα έξι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ηγέτες στο Λίβανο υπέγραψαν αναφορά καταγγέλλοντας την ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον χαρακτηρισμό της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ως «Ιερό Πόλεμο».

«Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους η χρήση του θρησκευτικού συναισθήματος, για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων και απορρίπτουμε να προσδώσουμε θρησκευτικό υπόβαθρο σε στάσεις χωρών ή δραστηριότητες των στρατών τους ή στις ένοπλες συγκρούσεις», σημειώνεται στην αναφορά.

Καταδικάζουν, επίσης, το θρησκευτικό κίνητρο των πολέμων και των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι Ορθόδοξοι ηγέτες του Λιβάνου αποκρούουν τη χρησιμοποίηση του όρου «προστασία των Χριστιανών» και επισημαίνουν ότι αποτελεί πρόσχημα για να εξυπηρετήσουν τους εθνικιστικούς ή πολιτικούς στόχους τους «όπως έκαναν ορισμένοι από τη ρωσική επέμβαση στη Συρία».

Στο έγγραφο καλούν τις εκκλησίες και τα μουσουλμανικά ιδρύματα να υποστηρίξουν τη συμφιλίωση των ανθρώπων και να αντισταθούν στους πολέμους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από δήλωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που περιγράφει τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία, ως μέρος ενός «Ιερού Πολέμου».

«Καλούμε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους να συνεργάζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατόμων και οργανώσεων και τους καλούμε για την προσβολή όλων των μορφών διάκρισης με βάση το θρήσκευμα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η αναφορά υπογράφεται, επίσης, από πρώην υπουργούς του Λιβάνου, βουλευτές και δημοσιογράφους, σύμφωνα με το λιβανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις