ΕΚΚΛΗΣΙΑ

20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

20 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα 20 Ιανουαρίου είναι η εορτή των μαρτύρων Βασιλίδου, Βάσσου, Ευσεβίου και Ευτυχίου, των Συγκλητικών. Αγνής και Θύρσου. Άννης. Ιννά, Πιννά και Ριμμά «των κρυσταλλίνων». Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου, του εν παλαιαίς Πάτραις (†1782)• Οσίων Ευθυμίου του δικαίου, του μακαρίου Πέτρου του τελώνου, και Λέοντος του ευσεβέστατου βασιλέως, του καλουμένου Μακέλλη, του Θρακός.

Νεομάρτυρας Ζαχαρίας

Καταγόταν από την Άρτα και ήταν γουναράς. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε, αργότερα όμως μετανόησε ειλικρινά, εξομολογήθηκε τη βαριά αμαρτία του και ζήτησε από τον πνευματικό του την άδεια να μαρτυρήσει για την πίστη του. Αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς, παρουσιάσθηκε στον κριτή και με θαυμαστή τόλμη ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Οι αγάδες τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν για πολλές ημέρες. Υπέμεινε με καρτερικότητα όλα τα βασανιστήρια και παρέδωσε το πνεύμα του στον μισθαποδότη Κύριο στις 20 Ιανουαρίου 1782 στην Πάτρα.

Άγιος Ευθύμιος

Γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο, αφού η μητέρα του ήταν στείρα. Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία υπήρξαν πολύ ευσεβείς. Έμεινε σε πολύ μικρή ηλικία ορφανός από τον πατέρα του, αλλά ο ευσεβής επίσκοπος Ευτρώιος διέκρινε τα πλούσια χαρίσματα του παιδιού και το βοήθησε να σπουδάσει. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Ανέλαβε τη διοίκηση του μοναστηριού της Μελιτηνής. Το 406 επισκέφθηκε να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους όπου και εκεί διακρίθηκε για τα πνευματικά του χαρίσματα, με αποτέλεσμα οι μοναχοί των ησυχαστηρίων να τον εκλέξουν ηγούμενο. Ο Άγιος χρησιμοποίησε τη νέα θέση του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκινώντας συστηματική ιεραποστολική δράση μεταξύ των αραβικών πληθυσμών, καρπός της οποίας ήταν η ένταξη πολλών Αράβων στην ορθόδοξη πίστη. Έκανε πολλά θαύματα και κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας. Για την όλη του πνευματική παρουσία ονομάσθηκε Μέγας.

Σχετικές ειδήσεις