ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Ιεραρχία η «συμφωνία» του Ιερώνυμου με τον Τσίπρα - Στα «κάγκελα» οι κληρικοί

Στην Ιεραρχία η «συμφωνία» του Ιερώνυμου με τον Τσίπρα - Στα «κάγκελα» οι κληρικοί

«Δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία» τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - Κρίσιμη συνεδρίαση της ιεραρχίας με τη συμμετοχή των 82 μητροπολιτών στο τέλος του μήνα - «Περιμένουμε να συνταχθεί νομοθετική ρύθμιση», αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές - Σφοδρές αντιδράσεις ιεραρχών: Η συμφωνία θα οδηγήσει σε υποδούλωση της Εκκλησίας στο κράτος, λέει ο Δημητριάδος Ιγνάτιος - Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι κληρικοί

Στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών, παραπέμπεται η λήψη απόφασης της Εκκλησίας επί του πλαισίου συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης (06/11) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Γιατί μπορεί η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της αποκαλούμενης και «μικρής» να κύλησε… αναίμακτα, ωστόσο σ' αυτή δεν μετέχουν οι λεγόμενοι «ακραίοι» μητροπολίτες. Ως εκ τούτου τα πράγματα ίσως «ξεφύγουν» στη συνεδρίαση των 82 ιεραρχών.

Μητροπολίτες όπως ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος έχει καλέσει τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης» και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος που διαπιστώνει ότι «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος» δείχνουν άλλωστε το δρόμο στους κληρικούς που βρίσκονται στα… κάγκελα.

Από την άλλη, θετικά για το πλαίσιο συμφωνίας έχουν εκφρασθεί ιεράρχες που μετέχουν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, όπως για παράδειγμα ο Ιωαννίνων Μάξιμος.

Σε αυτό το σημείο πάντως, πρέπει να τονιστεί πως αν και είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συνόδου για το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η «πρόθεση συμφωνίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα συζητηθεί στη βάση της λήψης απόφασης, αφού θα πρέπει πρώτα να συνταχθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της συμφωνίας που περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα - Ιερώνυμου.

Σημειώνεται ότι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μέλη οι Μητροπολίτες:

Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και ομοτηνής κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Μεθώνης Κλήμης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΙΣ έχει ως εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Δυσφορία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την ίδια ώρα, έντονη δυσφορία επικρατεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, για τα όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη (06/11/2018) μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πηγές από το Φανάρι σημειώνουν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Ζήτημα, τέλος, υπάρχει και με τις νέες χώρες, τις μητροπόλεις δηλαδή που υπάγονται εκκλησιαστικά στο Φανάρι και επισκοπικά στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Ιερώνυμος: Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση για συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ξεκαθάρισε πως για να προχωρήσει η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν ιερείς και αρχιερείς.

Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - Εκκλησίας επιχείρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.ξεκαθάρισε πως για να προχωρήσει η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν ιερείς και αρχιερείς.

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχολιάζοντας όσα ακούγονται, γράφονται και λέγονται στην δημόσια σφαίρα μετά από το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών.

«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος. «Τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».

Όπως είπε πολλες φορές, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».