Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις - Συνάντηση με τον πρωθυπουργό σήμερα ζητάει ο Ιερώνυμος

Newsbomb

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητάει σήμερα, Τετάρτη (05/10/2016) η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος, με φόντο την έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το θέμα αυτό, προκειμένου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησιάς να εκθέσει στον κ. Τσίπρα. τις απόψεις και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών.

Επίσης, για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, καθώς επίσης και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Στο αίτημα της Ιεράς Σύνόδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών τουλάχιστον για τη φετινή σχολική χρονιά, με στόχο να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος από μηδενική βάση.

Η ΙΣΙ συνήλθε σήμερα, Τετάρτη (05/10/2016) στη δεύτερη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο κατάλογος των συμμετεχόντων ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα. Κατόπιν επικυρώθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας.

Στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες της αύριο Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου.

Επί της ουσίας, επιβεβαιώνονται οι προθέσεις του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας να παρακάμψει οριστικά τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, αρνούμενος να συζητήσει μαζί του, και ζητεί απευθείας συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Σφοδρή κριτική κατά του Φίλη από το εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής

Το στίγμα των κινήσεων του Αρχιεπισκόπου είχε αποκαλύψει νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Με τις δηλώσεις του ο κ. Φίλης ύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τον διάλογο;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης.

Και πρόσθεσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε στον κ. Φίλη ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του, διότι στη διαδικασία αυτή, υπήρξαν πάρα πολλά ψεύδη. Και υπήρξαν ύβρεις και υπήρξαν και συκοφαντίες».

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου χαρακτήρισε ως «μεγάλο ψεύδος» το γεγονός ότι υπήρξε πραγματικός διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Διάλογος τέτοιος ουδέποτε διεξήχθη», είπε και τόνισε ότι στο δείπνο που είχε παραθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Μακαριότατο την 1η Σεπτεμβρίου παρουσία Φίλη, «ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κονιδάρης έκανε λόγο για «αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι “πιθηκιστικά” μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες» και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Εκκλησία ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος».

Ο ίδιος, εξάλλου, είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε δημοψήφισμα».
Ερωτηθείς για το εάν η στάση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κινείται στα βήματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο κ. Κονιδάρης απάντησε: «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερωνύμου».