ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπόλοιπο άδειας 2020: Παίρνει παράταση - Δείτε μέχρι πότε

διακοπές

Στην παράταση χορήγησης των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 φαίνεται να προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να τελεί σε αναστολή αδιαλείπτως ή κατά διαστήματα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και το σύνολο ή το υπόλοιπο των δικαιούμενων ημερών της ετήσιας κανονικής άδειας του έτους 2020.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα αδειών στους εργαζόμενους έως το τέλος Ιουνίου κάτι όμως που δημιουργεί προβλήματα για τις επιχειρήσεις κυρίως του τουρισμού και της εστίασης που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζονται και τα εξής εναλλακτικά σενάρια:

  • χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι τέλος του 2021
  • χορήγηση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέχρι το 2022
  • την απόσβεση των υπολοίπων ημερών άδειας του 2020 μέσα στα επόμενα 3 χρόνια

Τι ισχύει σήμερα:

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να χορηγήσουν στους εργαζόμενούς τους τα υπόλοιπα άδειας του 2020 μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 ή κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.

Η ετήσια κανονική άδεια χορηγείται με αποδοχές σε όλους τους μισθωτούς που συνδέονται με τον εργοδότη με σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων