ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέο ασφαλιστικό: Η μεγάλη «σφαγή» και το «τσεκούρωμα» στις συντάξεις!

Νέο ασφαλιστικό: Η μεγάλη «σφαγή» και το «τσεκούρωμα» στις συντάξεις!

Όλες οι αλλαγές που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Βίαιες ανατροπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφαπάξ. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Πόσο θα μειωθούν οι νέες συντάξεις και πόσο θα επηρεαστούν όσες ήδη καταβάλλονται...

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ - ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΥΠΟΥΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ

Ανεπηρέαστες δεν πρόκειται να μείνουν ούτε οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ενώ για τις νέες συντάξεις προβλέπεται «χαρακίρι»!

Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά όλοι οι αυτοτελώς εργαζόμενοι, θα κληθούν με βάση το νέο ασφαλιστικό να επαναϋπολογίσουν –μέσω της αύξησης των εισφορών – τα χρήματα που θα παίρνουν στο τέλος του μήνα.

Πάντως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι οι μειώσεις για μεσαία εισοδήματα της τάξης των 800 ευρώ θα φτάσουν το 15% και για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ οι μειώσουν θα εκτοξευθούν στο 30%!!!

Πόσο θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές

Σύμφωνα πάντα με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό –έχει σταλεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων – αναμένεται αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους.

Επιπλέον, καταργούνται τα ταμεία κύριας ασφάλισης και το ΙΚΑ «εξελίσσεται» σε ένα γιγαντιαίο ταμείο υπό τον όρο «Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης». Σε αυτόν τον Φορέα θα περιλαμβάνονται οι αυτοτελείς κλάδοι: κύριας ασφάλισης, λοιπών παροχών και εφάπαξ.

Τι θα συμβεί στις επικουρικές και το εφάπαξ

Για το εφάπαξ προβλέπεται μείωση κατά 10% και τις νέες επικουρικές το ποσοστό αναπλήρωσης για τα 40 έτη ασφάλισης, πέφτει στο 18% από το 40 με 50%.

«Μαχαίρι και τσεκούρι» στις αναπηρικές συντάξεις!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το έκανε και εδώ το… θαύμα της! Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εθνική σύνταξη θα δίνεται μόνον στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Για μικρότερα ποσοστά θα δίνεται το 50 έως 70%.

Τι θα συμβεί στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις

Η «παγίδα» του νέου ασφαλιστικού είναι η παρακάτω: όταν θα επαναυπολογιστούν οι συντάξεις, αν το ποσό που ήδη καταβάλλεται είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύψει –με το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Ιούλιο του 2018 – τότε θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση με τις νέες συντάξεις κατά πως ορίζει το νέο ασφαλιστικό.

Βέβαια, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει πως αυτή η «προσαρμογή» δεν θα γίνει με τη μείωση των αποδοχών των υφιστάμενων σήμερα συνταξιούχων αλλά με το πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων έως ότου η «προσωπική διαφορά» εκμηδενιστεί από τις αυξήσεις που θα λαμβάνουν οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά δεν θα εισπράττουν οι παλαιοί. Εξέλιξη που πάντως στην πράξη σηματοδοτεί μείωση των απολαβών (Euro2day).

Μέχρι το 2060 θα πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης.

Και πως πιστεύει ότι θα καταφέρει τον στόχο της; Πολύ απλά: Για 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης προσεγγίζει το 60% του συντάξιμου μισθού, όταν με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 75%.

Τι θέλουν οι δανειστές;

Την ώρα που η κυβέρνηση ρίχνει στον «καιάδα» του ασφαλιστικού όλους τους υψηλά αμειβόμενους ασφαλισμένους –άρα και όσους συνεισφέρουν τα μέγιστα για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων – δανειστές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών – παροχών με άμεσο στόχο την εξάλειψη της ανασφάλιστης εργασίας.

Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να το πετύχει αυτό όταν με βάση το νέο ασφαλιστικό, αντί για κίνητρα δημιουργούνται αντικίνητρα ασφάλισης;

Με πολύ απλά λόγια: όσο περισσότερα χρήματα λαμβάνει κάποιος, τόσο μικρότερη σύνταξη τον περιμένει!!!

Σχετικές ειδήσεις