ΕΡΓΑΣΙΑ

Συνεχίζονται τα ασφαλιστικά «καψόνια»: Mπαίνει κόφτης και στα γραμμάτια!

Συνεχίζονται τα ασφαλιστικά «καψόνια»: Mπαίνει κόφτης και στα γραμμάτια!

Καταβολή μέρους των εισφορών γίνεται μέσω της παρακράτησης ποσοστού 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση για την οποία εκδίδεται γραμμάτιο προείσπραξης! Αυτά τα ποσά θα αποδίδονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης, ΕΦΚΑ. Ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης παρουσιάζει στο Newsbomb.gr, το σχετικό γραμμάτιο, ενώ αναφέρει πώς έχουν πλέον διαμορφωθεί οι δικηγορικές αμοιβές.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ... ΝΕΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΟΥ «ΚΡΥΒΕΤΑΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΑ «ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Ένα μπερδεμένο ασφαλιστικό. Ένας νόμος όλο θολά και «καλά κρυμμένα» σημεία. Καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια «παγίδες» και ασάφειες που προκαλούν μπάχαλο στους εργαζόμενους, οι οποίοι από 1/1/2017 θα αναγκαστούν να πληρώσουν εισφορές βάσει του εισοδήματός τους. Σίγουρα φέτος είναι μια χρονιά μεγάλων «εργασιακών» δοκιμασιών, αφού το ασφαλιστικό τοπίο μόνο χαοτικό αποδεικνύεται. Πλέον, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ειδικούς, μήπως και κατορθώσουν να βρουν μια άκρη στο αχανές «περιβάλλον» του νόμου Κατρούγκαλου...

Κάθε μέρα οι πολίτες γίνονται «μάρτυρες» σημείων-«κλειδιά» που περιλαμβάνονται σε εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, τα οποία είτε δεν είχαν διευκρινιστεί ή ειπωθεί ορθά από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, είτε δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν σωστά οι ασφαλισμένοι, γιατί ίσως ήταν... αρκετά πολύπλοκα! Έτσι και σήμερα, ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, πηγαίνοντας να «κόψει» ένα γραμμάτιο, βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό:

amelia

«Τόσα χρόνια δικηγόρος, ποτέ δεν έχω αναγκαστεί να πληρώσω τόσα χρήματα. Αυτός είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Θα πληρώνουμε εισφορές μέσω γραμματίων υπέρ του ΕΦΚΑ! Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Να σκεφτεί κανείς ότι σε δικηγορική αμοιβή 305 ευρώ, οι κρατήσεις(χωρίς τελικό φόρο και ΦΠΑ) είναι 122,75€!», αναφέρει ο κ. Πλεύρης στο Newsbomb.gr. Συμπληρώνει μάλιστα ότι, οι δικηγόροι θα φτάσουν από τα 100 ευρώ που εισπράττουν, να τους μένουν μόλις τα 25 ευρώ!».

Με λίγα λόγια, ένας δικηγόρος με το νέο ασφαλιστικό σύστημα σε δικηγορική αμοιβή 305€, θα πληρώσει:

12€: για δικηγορικό σύλλογο

61,00€: για ΕΦΚΑ (20% ποσοστό παρακράτησης)

45,75€: φόρο

4€: ένσημα

σύνολο: 122,75€

* Και όλα αυτά χωρίς τον τελικό φόρο και ΦΠΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι δικηγόροι εφεξής(με τον νέο ασφαλιστικό νόμο), μεταξύ άλλων θα καταβάλλουν μέρος των εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ, μέσω παρακράτησης ποσοστού 20% επί της ελάχιστης αμοιβής ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση για την οποία εκδίδεται γραμμάτιο προείσπραξης του δικηγορικού συλλόγου. Ο νόμος προβλέπει πως, εάν το ποσό που έχει παρακρατηθεί υπολείπεται θα καταβάλλεται σε χρήμα. Εάν όμως καταβληθεί για τις μηνιαίες εισφορές ποσό μεγαλύτερο του οφειλόμενου, συμψηφίζεται με τις εισφορές του παρόντος έτους. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι θα συμβεί στην περίπτωση που καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο της ετήσιας εισφοράς και αν συμψηφίζεται αυτό με εισφορές του επόμενου έτους. Αδιευκρίνιστο παραμένει παράλληλα και το αν τα συγκεκριμένα ποσά, θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα! Εάν δηλαδή θα υπολογιστούν ως έξοδο!

Παρατήρηση πρώτη: Ένας δικηγόρος που με το παλαιό ασφαλιστικό καθεστώς πλήρωνε τον Μάιο του κάθε έτους το «πακέτο» των ασφαλιστικών εισφορών του, που αφορούσαν στην προηγούμενη χρονιά (π.χ. τον Μάιο του 2017 θα πλήρωνε για το 2016). Με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, μέσα σε ένα χρόνο θα επωμιστεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές. Αφού θα αναγκαστεί να πληρώσει και για το 2016, αλλά επειδή η καταβολή πλέον των εισφορών είναι μηνιαία, θα έχει να πληρώσει και για τους τρέχοντες μήνες του 2017!

Παρατήρηση δεύτερη: Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, από το 2017, οι δικηγόροι (όπως και όλοι) θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα φορολογικά στοιχεία του 2015. Όμως εδώ υπάρχει μία ιδιάζουσα περίπτωση που δεν έχει προβλεφθεί από το Υπουργείο Εργασίας. Την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2016, οι δικηγόροι απήχαν! Άρα, θα πληρώσουν με βάση όσα εισέπραξαν το 2015, ενώ το 2016 οι «εισπράξεις» τους λόγω της αποχής των δικηγόρων απήχαν παρασάγγας.

«Με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς όλοι οι δικηγόροι πληρώναμε ανάλογα τα χρόνια, από 3.000-6.000 ευρώ για εισφορές σε σύνταξη και υγεία. Ένας δικηγόρος που είχε ένα μέσο εισόδημα 24.000€, πλήρωνε 4.000€, τώρα θα πληρώσει 8.000€!», αναφέρει με νόημα στο Newsbomb.gr, ο Θάνος Πλεύρης.

Σχετικές ειδήσεις