ΕΘΝΙΚΑ

Ασέβεια και πρόκληση από τους Τούρκους: Κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά στην Ανδριανούπολη

Ασέβεια και πρόκληση από τους Τούρκους: Κάνουν τζαμί την Αγιά Σοφιά στην Ανδριανούπολη
AP PHOTOS

Νέο χτύπημα κατά της Ορθοδοξίας από το καθεστώς Ερντογάν

Μετά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, σε τζαμί θα μετατραπεί και η Αγία Σοφία στην Αίνο (Ενέζ) στην Αδριανούπολη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση να μετατραπεί ο ναός σε τέμενος έλαβε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερτέμ είπε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο, καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αδριανούπολης έχει ήδη δώσει την έγκρισή του.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί ο ναός θα μετατραπεί σε τζαμί, ο Ερτέμ υποστήριξε πως πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που μετατράπηκε σε τζαμί το 1456, όταν η περιοχή πέρασε στην οθωμανική αυτοκρατορία.

«Θα ανοίξει, όπως ορίζει η παραχώρησή του» είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα διαφυλαχτεί η λειτουργία του».

Η εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού, οικοδομήθηκε νοτιοανατολικά του κάστρου της Αίνου. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα, αν και δεν υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή της.

Στο πέρασμα των χρόνων ο τρούλος της εκκλησίας κατέρρευσε, ενώ υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 1965 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα εκδίδονται οι νέες «ψηφιακές» συντάξεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων